Εξιλέωση
Προφανώς αδίκησα τους πανεπιστημιακούς στο μέτρημα των ακαδημαϊκών εβδομάδων (κοντά στα ξερά και τα χλωρά...). Προς αποκατάστασιν λοιπόν σκέφθηκα να σας ‘φιλέψω’ το κοκκινόψαρο σούπα που μαγείρεψα πρόσφατα («φάτε μάτια ψάρια...»). Βρήκα λοιπόν μια έτοιμη συνταγή, αλλά δεν διέθετα όλα τα υλικά την ώρα που τα ήθελα, και η παραλλαγή προέκυψε εκ των ενόντων:
- Κοκκινόψαρο (το δικό μου ήταν κατεψυγμένο)
- 900 ml νερό
- 200 ml ελαιόλαδο (αλλά γίνεται και με λιγότερο)
- Χυμός 1-2 λεμονιών
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα και μερικά καρότα κομμένα σε κύβους
- 1-2 κρεμμύδια κομμένα σε κομμάτια
- Σέλινο (κατά προτίμηση ρίζα)
- 1 κύβος ζωμού λαχανικών
- Αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο σας
Καθαρίζετε το κοκκινόψαρο και το αλατίζετε. Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα το νερό, το λάδι και τα λαχανικά, και μόλις αρχίσουν να βράζουν βάζετε μέσα το ψάρι, το αφήνετε να πάρει βράση και πάλι, χαμηλώνετε τη φωτιά και το βράζετε για άλλα 15 λεπτά. Είναι έτοιμο. Τρώτε τη σούπα ζεστή και το ψάρι με μαγιονέζα (του καιρού της νηστείας επιτρέποντος...). Αν θέλετε, περνάτε τη σούπα από το μπλέντερ και γίνεται βελουτέ. Η γλυκοπατάτα της δίνει εξαιρετική γεύση. Φυσικά η σούπα μπορεί να γίνει και χωρίς ψάρι, και δεν υπολείπεται καθόλου.
Αν τυχόν νιώθετε ‘στέρηση’ μαγιονέζας, δοκιμάστε το ακόλουθο υποκατάστατο. Βάζετε στο μπλέντερ βρασμένα κοτσάνια από μπρόκολο με μια κουταλιά μουστάρδα και 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, και τα κάνετε αλοιφή. Αυτό είναι όλο, και πάει με όλα.
5 σχόλια:
Καλή Κυριακή!
Μπας και "κόλλησες" από τη ... θεία Βέφα;
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο στο είδος ( σούπα).Προτιμώ τον μπακαλιάρο για πολλούς λόγους. Επιτρεψέ μου να σου δώσω τη δική μου άποψη.http://kosmaser.pblogs.gr/tags/psarosoypa-cheimoniatiki-gr.html
Απόστολε, το γονίδιο της κουζίνας είναι οικογενειακό μας, απλώς εγώ το κρατάω σε... χειμερία νάρκη.
Κοσμά, ευχαριστώ για την υπόδειξη, την προσεχή φορά θα την δοκιμάσω.
Τη συνταγή θα την κρατήσουμε!
Δοκιμάστε την, και καλή όρεξη! Αλλιώς θα σας την μαγειρέψω όταν έλθετε πάλι από εδώ...
Δημοσίευση σχολίου