Όπως μαθαίνουμε από πρόσφατο δημοσίευμα του Αλέξανδρου Κόντη στην εφημερίδα ‘Real News’ (21/2/2010), εδώ και 9 μήνες η Βελγική πόλη Γάνδη έχει καθιερώσει την Πέμπτη ως ημέρα χορτοφαγίας, κατά την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις στα φαγάδικά της έδεσμα με κρέας. Η ‘φιλοσοφοπεριβαλλοντική’ αρχή της χορτοφαγίας έγινε ένα είδος μόδας στην πόλη, οι κάτοικοι της οποίας, κατά το δημοσίευμα, «τηρούν με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια τις επιταγές μιας από τις πιο περίεργες ‘αργίες’ που έχουν καθιερωθεί ποτέ στον κόσμο».
Ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Ας μας επιτρέψει να του θυμίσουμε ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ανά τον κόσμο (και στην Ελλάδα) τηρούν τακτικά δυο μέρες χορτοφαγικής νηστείας (Τετάρτη και Παρασκευή) κάθε εβδομάδα εδώ και πολλούς αιώνες, όχι με «σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια», αλλά ακριβώς από θρησκευτική ευλάβεια, ως άσκηση θυσίας του εγώ, αυτοπειθαρχίας, υπακοής, ανάμνησης και τιμής του Πάθους του Χριστού και ευγνωμοσύνης γι’ αυτό, χωρίς να χρειάζονται το ‘περιβαλλοντικό’ επίχρισμα. Αν τα εστιατόρια θελήσουν να κάνουν το ίδιο, καλώς να πράξουν. Όσο για το τι θα μαγειρεύουν τις μέρες εκείνες (που είναι η άλλη έγνοια του), υπάρχει τίποτε που να μπορεί να συναγωνισθεί σε γεύση το ελληνικό ‘λαδερό’ (ή και αλάδωτο) φαγητό;
[Σημ. Ευχαριστώ τον γευσιγνώστη ξάδελφο που έθεσε υπόψη μου το σχετικό δημοσίευμα]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου