Η ‘Μακεδονία’ μας πληροφορεί σήμερα ότι η κρίση έστρεψε τα Ελληνικά νοικοκυριά στο μαγείρεμα και περιόρισε τις παραγγελίες έτοιμου φαγητού και τις επισκέψεις σε εστιατόρια, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Δεν είναι βέβαια αυτή η εικόνα που σχηματίζει κανείς αν επισκεφθεί τα διάφορα φαγάδικα: το πλήθος του κόσμου και τα φορτωμένα τραπέζια διηγούνται μια λίγο διαφορετική ιστορία, ή ίσως φωτογραφίζουν μια άλλη όψη της εν κρίσει Ελλάδας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας συμβαδίζουν με το πλήθος των μαγειρικών εκπομπών στην τηλεόραση και με την αφθονία συνταγών στον Τύπο και το Διαδίκτυο. Εκτός κι αν όλα αυτά επιδιώκουν να μας χορταίνουν εικονικά («φάτε, μάτια...») μπροστά σε άδεια τραπέζια. Σε κάθε περίπτωση, το μαγείρεμα στο σπίτι μόνο καλό κάνει, αρκεί να υπάρχουν τα απαραίτητα και η νοικοκυρά (ή ο νοικοκύρης) να ξέρει την τέχνη. Γιατί, όπως θα μας θύμιζε η μακαρίτισσα Μαρία Ιορδανίδου δια στόματος Λωξάντρας, σπίτι που δεν έχει τον ακρογωνιαίο λίθο του κάτω από την κουζίνα δεν στεριώνει.
1 σχόλιο:
Πάντως τα ταχυφαγεία φθηνής διατροφής, έχω την εντύπωση ότι αυξάνονται.
Δημοσίευση σχολίου