Διαβάζω στην Guardian ότι η Βρετανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται να πληρώσει αποζημιώσεις σε χιλιάδες Κενυάτες που φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν από το βρετανικό αποικιακό καθεστώς κατά την εξέγερση των Μάου Μάου στα 1950 (εμείς συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο ειρωνικά, αλλά διαβάστε κάπου γι’ αυτήν τη σελίδα της ιστορίας...). Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για διεκδίκηση αντιστοίχων αποζημιώσεων από άλλες χώρες της πρώην αυτοκρατορίας (μεταξύ των οποίων και η Κύπρος) για ανάλογα επίσημα εγκλήματα. Όπως γράφεται, οι δικηγόροι του κράτους δεν κατάφεραν να εμποδίσουν ηλικιωμένους επιζήσαντες από τα στρατόπεδα-φυλακές της Κένυα να προχωρήσουν δικαστικά στις διεκδικήσεις τους. Το Φόρεϊν Όφις αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων και πρόσθεσε ότι «είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας μας ότι είμαστε πρόθυμοι να διδασκόμαστε από την ιστορία μας». Οι αποζημιώσεις αναμένεται να ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες. Η όλη ιστορία ξεκίνησε μετά τον αποχαρακτηρισμό των απορρήτων αρχείων (όπου καταγράφονταν οι ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες κράτησης και βασανισμού στα στρατόπεδα) λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου χρόνου.
Το σίδερο στη βράση κολλάει, μας λέει η παροιμία. Αν κι εμείς θέλουμε να ζητήσουμε κάτι ανάλογο από τη Γερμανία, εδώ και τώρα είναι η μόνη μας ευκαιρία. Χωρίς δισταγμούς και αμφιθυμίες.
3 σχόλια:
Το κείμενο μιλάει επίσης και για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ (και τους αποκαλεί guerillas!) που εκτιμάται ότι θα ζητήσουν αποζημιώσεις. Τί αποζημίωση να ζητήσεις βέβαια για κάποιον που απαγχονίστηκε μέσα στη φυλακή και θάφτηκε μέσα σ' αυτή για να μην γίνει το γεγονός αντιληπτό από τους έξω...
Όποιος πήγε και είδε τα φυλακισμένα μνήματα καταλαβαίνει!
Μιλτ.
Ακριβώς έτσι, Μιλτιάδη. Ωστόσο, θεωρώ θετική εξέλιξη έστω και την ηθική αναγνώριση ιστορικών σφαλμάτων και εγκληματικών συμπεριφορών, άσχετα από το αν μπορούν να αποτιμηθούν με οικονομικούς όρους (κάτι που μπορεί να αποτελεί ευτελισμό της πραγματικής αξίας των γεγονότων)
Κάποιο, έστω και αργά, αναγνωρίζουν τα σφάλματά τους. Κάποιοι άλλοι όχι.
Οι πρώτοι θα προοδεύσουν, οι δεύτεροι ουδέποτε.
Το μόνο ζώο που κάνει λάθη είναι ο άνθρωπος. Γιατί άραγε;
Απλά, γιατί αυτός είναι μόνος τρόπος για να μάθει και να προχωρήσει!
Δημοσίευση σχολίου