Με αφορμή πρόσφατα και παλαιότερα επεισόδια κακοποίησης ή δολοφονίας γυναικών, ένας επιστολογράφος υποστήριξε στην Καθημερινή ότι, μεταξύ άλλων, φταίνε και τα επώνυμα των γυναικών, που στην ελληνική γλώσσα είναι σε γενική πτώση, καθιστώντας έτσι τις γυναίκες ‘κτήματα’ των ανδρών τους (ή των προγόνων τους). Παρακάτω ο δικός μου αντίλογος (Περί ισότητας και ονομάτων):
«Η επιστολή του κ. Α. Γιοβανίδη (Βία κατά γυναικών και περί ονομάτων, 30/7) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα για το πού μπορούμε να φθάσουμε όταν η «πολιτική ορθότητα» και ο «προοδευτισμός» παραγκωνίζουν την κοινή λογική.
Τον οφειλόμενο σεβασμό και την εκτίμησή μας στις γυναίκες ως άξια και ισότιμα ανθρώπινα πρόσωπα μπορούμε να τον δείχνουμε έμπρακτα με ποικίλους τρόπους, ακόμη και με τον κλασικό, ρομαντικό και ξεπερασμένο για πολλούς, ιπποτισμό και την ευγένεια, χωρίς να αποδομούμε τυποποιημένες από αιώνες κοινωνικές συμβάσεις (π.χ. στα ονόματα), που δεν βλάπτουν απολύτως κανέναν. Δεν υβρίζω ούτε υποτιμώ ούτε παρενοχλώ μια γυναίκα αν την αποκαλέσω κυρία Παπαδοπούλου και όχι κυρία Παπαδόπουλος (όπως θα την έλεγαν στις ΗΠΑ).
Ο επιστολογράφος αναφέρει τη Δυτική Ευρώπη, όπου οι γυναίκες δεν έχουν επώνυμα στη γενική (και πώς να έχουν, αφού τα ονόματα δεν κλίνονται στις αντίστοιχες γλώσσες;). Επειδή λόγω επαγγέλματος συχνά διαβάζω ξένη βιβλιογραφία, κάθε τόσο έχω την απορία αν το όνομα J. Smith που βλέπω σε ένα άρθρο αντιστοιχεί σε John ή σε Jane (τυχαίο το παράδειγμα). Η ισοπέδωση των φύλων, ακόμη και σε γλωσσικό επίπεδο, αποτελεί πολιτισμική οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδο».
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να πεις κάτι, αρκεί να έχουν την κατάλληλη έμφαση
Τρίτη 10 Αυγούστου 2021
Ισότητα ή ισοπέδωση;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου