Εντάξει, δεν έχουμε την απαίτηση να γνωρίζουν οι δημοσίως γράφοντες απταίστως αρχαία ελληνικά (και λατινικά, όπως ισχυριζόταν κολακευτικά επί χούντας μια εφημερίδα για την νεαρά κόρη Απριλιανού υπουργού). Ωστόσο όμως η φράση «εξακολουθούν να παράσχουν...» που διαβάζω σε καθημερινή εφημερίδα (όπως και άλλες ανάλογες μ’ αυτό το δύστυχο σύνθετο ρήμα, εδώ και χρόνια) θα έπρεπε να κινήσει τον φιλολογικό κόσμο της χώρας σε μια επίσημη ενημερωτική δημοσίευση/διαμαρτυρία, ότι δηλαδή το ρήμα στον ενεστώτα είναι ‘παρέχω’, και συνεπώς η παραπάνω φράση θα έπρεπε να γραφεί ορθά «εξακολουθούν να παρέχουν», ενώ σε αόριστο χρόνο θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε π.χ. «αρνήθηκαν να παράσχουν».
‘Παράσχου, Κύριε’ το κοινό μυαλό και τις στοιχειώδεις γνώσεις που τόσο πολύ έχουμε στερηθεί!
3 σχόλια:
Εγώ τώρα με όλες αυτές τις... ελληνικούρες που ακούω και φρίττω, να πω "θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου" ή να πω "φτου, Κύριε..." όπως ακούω;
Δεν μάθαμε τη γλώσσα μας. Πόσο μάλλον οι νεότεροι από μας. Πολλά φταίνε...
Καλή Κυριακή!
Αχ! Αχ! Αχ!
Τον εφημερεύον, Τον εποπτεύων, τον μαντεύων και πάει λέγοντας...
Και δεν αισχύνεται κανείς...
Σε λίγο θα καθιερώσουν οι αγράμματες μετριότητες και τα "greeklish" ή επί το ελληνικότερον "frangohiwtika" ή "vlachofrangika"...
Στον απλό λαό θαρρώ πως κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να καταδικάζει την όποια γλωσσική ανεπάρκεια διαπιστώνεται . Τα χάλια μας τα σημερινά αποδεικνύουν ,εκτός των άλλων, ότι οι σχεδόν αγράμματοι πατεράδες μας τα κατάφερναν πολύ καλύτερα στη ζωή τους από εμάς τους δήθεν εγγραμμάτους !
Υπάρχουν βεβαίως και χώροι που η αγραμματοσύνη δε δικαιολογείται . Μου έρχεται στο νου εκείνο το αμίμητο των αεροδρομίων μας : ‘’…να προσέλθει ΑΜΕΣΑ (όχι έμμεσα ) στο γραφείο έκδοσης εισιτηρίων…’’ !
ΦΩΤΗΣ
Δημοσίευση σχολίου