Στην ιατρική γλώσσα ‘ορφανά’ λέγονται κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για παθήσεις τόσο σπάνιες που δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για τη φαρμακοβιομηχανία (δεν αναμένεται να αποσβέσουν το υψηλό κόστος ανάπτυξής τους). Τα φάρμακα αυτά αναπτύσσονται συνήθως με κρατική επιχορήγηση διότι καλύπτουν μια συγκεκριμένη υγειονομική ανάγκη. Επίσης συχνά υπάρχουν πιέσεις από οργανωμένους φορείς ασθενών, οπότε η χρηματοδότηση και ανάπτυξή τους μπορεί να έχει και πολιτικά κίνητρα.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά, πέρα από μια γενική ενημέρωση; Διότι διαβάζω σε ιατρική ειδησεογραφική σελίδα ότι μέσα στο 2019 αναμένονται να κυκλοφορήσουν επτά νέα φάρμακα, όλα με τον χαρακτηρισμό της ‘ορφάνιας’. Καλό αυτό, από καθαρώς ιατρική σκοπιά. Ευχής έργο θα είναι να βοηθηθούν ουσιαστικά κάποιοι πάσχοντες άνθρωποι. Ωστόσο η είδηση προσθέτει και κάποιες οικονομικές πληροφορίες, ότι δηλ. καθένα από τα φάρμακα αυτά προβλέπεται να επιτύχει πωλήσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2023 (κάποια περνούν και τα 2 δις σε προβλέψεις). Μόνο σαν ‘ορφανά’ δεν μπορώ να τα σκεφθώ τα φάρμακα αυτά. Φαντασθείτε πού φτάνουν όσα έχουν και οικογένεια…
2 σχόλια:
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (SIDE EFFECTS) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.
Δυστυχώς, Ευάγγελε. Το θέμα είναι βέβαια σύνθετο, κι έχει να κάνει με το φάρμακο ως εμπορικό είδος, τη διάρκεια της πατέντας (το χρονικό διάστημα που η παρασκευάστρια εταιρεία έχει την αποκλειστικότητα του κάθε φαρμάκου) και βέβαια με το μεγάλο κόστος της ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που βγαίνουν μόνο και μόνο για λόγους ανταγωνισμού (τα λεγόμενα "me-too drugs") και φάρμακα που είναι πράγματι πρωτότυπα και προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη. Τελικά όμως όλα προστίθενται στον προϋπολογισμό της υγείας, που βέβαια δεν είναι ανεξάντλητος... Κι εδώ είναι που χρειάζεται η διάκριση και η πείρα του τελικού συνταγογράφου, που να μπορεί να κρίνει πού ΔΕΝ χρειάζεται κάποιο φάρμακο, ώστε να μην το γράφει άσκοπα και αδικαιολόγητα.
Δημοσίευση σχολίου