Μεταφέρω αυτούσια την αναγγελία όπως την άκουσα χθεςτο πρωί στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ: «Έχετε δέκα λεπτά ακόμη για να συμμετέχετε στην κλήρωση…». Πόσες φορές θα συμμετείχαμε και για πόσο χρονικό διάστημα; Ο γραμματικός τύπος «να συμμετέχετε» (υποτακτική ενεστώτος) δηλώνει διάρκεια ή επανάληψη (π.χ. «συμμετέχετε τακτικά σε κληρώσεις»), ενώ σε μοναδικά γεγονότα όπως το παραπάνω ορθή είναι η υποτακτική αορίστου, «να συμμετάσχετε». Ή, αν δεν θέλετε να φανείτε πολύ αρχαίοι, επιτέλους «να λάβετε μέρος» (αλήθεια, θα λέγατε ποτέ «να λαμβάνετε μέρος στην κλήρωση»;).
Κι εκεί που νόμιζα ότι τα έχω δει σχεδόν όλα, όπως λένε, ακούω αναπάντεχα σε άλλη εκπομπή για μια «επιπλέουσα διαδικασία». Μένω για λίγο ενεός, σκαλίζω την όποια φαιά μου ουσία για να σκεφτώ ποιες διαδικασίες μπορεί να επιπλέουν με βάση τον νόμο της ανώσεως, και ξαφνικά συνειδητοποιώ από τα συμφραζόμενα ότι ο ομιλών εννοούσε απλώς μια πρόσθετη διαδικασία και το ουδετερόμορφο «επιπλέον» (που είναι βέβαια εμπρόθετος προσδιορισμός) δεν του φάνηκε σωστό, κι έτσι έσπευσε να της αποδώσει... κολυμβητικές ικανότητες (θα έλεγα «νηκτικές», αλλά ας μη μπερδέψουμε κι άλλο την κατάσταση). Τι άλλο να περιμένουμε;
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να πεις κάτι, αρκεί να έχουν την κατάλληλη έμφαση
Σάββατο 26 Ιουνίου 2021
Ραδιο... φονίες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Ἐκεῖνο πάλι τὸ προηγουμενα, ἀντὶ τοῦ ὀροῦ προηγουμένως; Ἤ τἠ "βαφτιση" τῶν ὀνομασιῶν τῶν Μηννῶν Ἰούνιος καὶ Ἰούλιος! Ἀλήθεια, τὸν Ἰούλιο Κάισαρα δὲν τὸν ἔμαθαν. Καημένη Γλώσσα, ὅλο καὶ κατηφορίζεις ἐπικινδυνα. π.κ.
Χθες άκουσα από πανεπιστημιακό καθηγητή φιλόλογο ότι μια βοηθός του, υποψήφια διδάκτωρ, του είπε: "Κύριε καθηγητά, τα γραπτά τα βαθμολόγησα επιεικά"!!!
ΕΝΤΟΣ ΟΛΙΓΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΛΕΓΟΥΝ 'Η' ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ "Η ΣΚΥΛΙ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΚΟΤΑ".
Δημοσίευση σχολίου