Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Βόμβα

Πολλή συζήτηση προκάλεσε και μεγάλη δημοσιότητα πήρε εδώ και μέρες η μεγάλη επιχείρηση εξουδετέρωσης μιας αγγλικής βόμβας 250 λιβρών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αναλυτικός σχεδιασμός, προγραμματισμένη εκκένωση κάπου 75 χιλιάδων κατοίκων σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων, συγκοινωνιακές ρυθμίσεις σε λεωφορεία και τραίνα, ακόμη και τροποποίηση στο ωράριο της Κυριακάτικης Θ. Λειτουργίας των τοπικών ναών, γενικά μια τεράστια προετοιμασία για να απαλλαγούμε με ασφάλεια από ένα επικίνδυνο λείψανο εβδομήντα ετών που ήρθε τυχαία στο φως. Κι έπειτα; Σιγή βαθεία. Όλα έγιναν αθόρυβα, χωρίς «να κάνει μπαμ» όπως θα ήθελε το παλαιό άσμα. Όχι, φαντάζομαι, χωρίς το ανάλογο άγχος από την πλευρά των υπευθύνων, αλλά χωρίς  -- δόξα τω Θεώ! – τον πάταγο και την καταστροφή που θα προκαλούσε ένα δυστύχημα, μια λάθος κίνηση. Σε σημείο που κάποιοι να πουν: «Πολύ κακό για το τίποτε». Σκεφθήτε μια τυχόν έκρηξη τι πηχυαίους τίτλους θα συνεπαγόταν, πόσο θα γούρλωναν τα μάτια των τηλεπαρουσιαστών!
     Από ανθρώπινη πλευρά φαντάζει βέβαια οξύμωρο να γίνεται τόσος προκαταβολικός θόρυβος για να επιτευχθεί ένα τόσο αθόρυβο αποτέλεσμα. Και όμως, κρύβει ένα δίδαγμα. Επιτυχία; Συχνά αθόρυβη και σιωπηρή, αποτέλεσμα ακριβώς της καλής προετοιμασίας. Αποτυχία; Θορυβώδης, εντυπωσιακή – με τα κριτήρια του Χόλυγουντ – καταστροφική, συχνά προϊόν προχειροδουλειάς. Ας μη ζητούμε τη φασαρία. Θόρυβος και βροντή και αντάρα και ‘θέαμα’ σημαίνει για κάποιους (εμάς ή άλλους, δεν έχει σημασία) καταστροφή. Αντί για «το πυρ και τον συσσεισμόν» καλύτερα «φωνή αύρας λεπτής». Ευλογημένη ησυχία, που τόσο λίγο την εκτιμούμε.

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Εγώ θα σταθώ στην επιχείρηση εκκένωσης εκατοντάδων οικοδομικών τετραγώνων με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε λίγες μόνο ώρες χωρίς γκρίνιες και μιζέρια, με επιτυχία. Ο Έλληνας αν δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δεν "παίζει". Μετά, επαναπαύεται και αρχίζει τις διχόνοιες. Το είδαμε το "'40". Το πρόβλημα συνεπώς είναι να πεισθεί ότι υπάρχει ο μέγιστος κίνδυνος.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Σωστή η επισήμανση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εμπιστεύεται όσους του μιλούν για μεγάλους κινδύνους, ή δεν βλέπουν όλοι με το ίδιο μάτι τους κινδύνους. Βλέπετε, η βόμβα είναι κάτι συγκεκριμένο, χειροπιαστό... Δεν συμβαίνει το ίδιο π.χ. με τον κίνδυνο ηθικής ή πολιτισμικής αλλοίωσης ή διάβρωσης.