Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Αντίδοτο

Έχουμε κατά καιρούς γράψει για τις τραγικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, με τις μαζικές δολοφονίες που τη σημαδεύουν κάθε τόσο. Πρόσφατα είχαμε δυο παρόμοια φαινόμενα στη γειτονική μας Σερβία, το ένα δυστυχώς από τα χέρια ενός 14χρονου παιδιού. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα μια ακτίνα ελπίδας ήρθε πρόσφατα από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Όπως διάβασα προ ημερών στη Guardian, με εντολή της γενικής εισαγγελέως η πολιτεία εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εξαγοράς πυροβόλων όπλων: όποιος θέλει να παραδώσει τα όπλα του (ένα ή περισσότερα) παίρνει από την πολιτεία ένα κουπόνι δώρου αξίας από 150 ως 500 δολάρια για το καθένα. Ήδη την ημέρα της δημοσίευσης (1 Μαΐου) είχαν παραδοθεί πάνω από 3000 όπλα, από πιστόλια μέχρι ημιαυτόματα. Η παράδοση γίνεται ανώνυμα και χωρίς κανέναν άλλο αστυνομικό έλεγχο. Όπως γράφει το δημοσίευμα, μέσα στο πρώτο 4μηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους 13.839 άτομα από πυροβόλα όπλα (7.920 αυτοκτονίες και 5.919 θάνατοι από φόνους ή ατυχήματα).

     Θα έλεγε κανείς ότι ο αριθμός των όπλων που παραδόθηκαν είναι σταγόνα σε ωκεανό, με δεδομένη την πληθώρα των όπλων στη χώρα αυτή. Ωστόσο το μέτρο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα και μια σοβαρή ένδειξη αναγνώρισης του μείζονος προβλήματος που είναι η ένοπλη βία. Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και άλλες πολιτείες ή κράτη, ώστε να μειωθεί το δραματικό αυτό φαινόμενο με τις τόσο θανάσιμες συνέπειές του για χιλιάδες ανθρώπων.

     Υστερόγραφο (8/5): Όπως διαβάζω σήμερα, η Σερβία δίνει ένα μήνα περιθώριο στους κατοίκους της να παραδώσουν στην αστυνομία κάθε είδους οπλισμό που κατέχουν παράνομα, χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες. Φαίνεται ότι κάποιοι προσέχουν το καλό παράδειγμα κάποιων άλλων. Θετικό το μήνυμα, είθε να έχει και συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: