Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Μετά την πρώτη κάλπη

Χωρίς καμιά διάθεση θριαμβολογίας ή χαιρεκακίας για την έκβαση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης, καταγράφω κάποιες εντυπώσεις και σκέψεις μου, ως αφορμές στοχασμού και διαλόγου.

·     Η περιβόητη απλή αναλογική αποδείχθηκε – παρά το θεαματικό της αποτέλεσμα – ένα άγονο εκλογικό σύστημα για τον τόπο μας. Παρατείνει εκκρεμότητες, διπλασιάζει σε χρόνο και χρήμα το κόστος της διαδικασίας και δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στην πολιτική ζωή. Ευχής έργον θα είναι να μην αλλάζει το εκλογικό σύστημα κάθε τόσο.

·      Οι διακρίσεις του τύπου αριστερός-δεξιός-κεντρώος ανήκουν στο παρελθόν. Άλλωστε η ύπαρξη κομματικών επιλογών υποδηλώνει τη δυνατότητα αλλαγής εκ μέρους των ψηφοφόρων. Δεν χρειάζονται ταμπέλες ούτε εκ μέρους των πολιτικών.  Έχει κάποιος να πει κάτι χρήσιμο για τον τόπο; Να είμαστε έτοιμοι να τον ακούσουμε, και να το υιοθετήσουμε, ανεξάρτητα από προέλευση.

·     Αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν σε διάφορες πλευρές. Θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να τους επιλέγουμε ανεξάρτητα από κομματική σημαία (?ίσως σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο επικρατείας).

·      Η τοξική αντιπαράθεση δεν έχει νόημα. Άλλο είναι η κριτική (που επιδιώκει τη διόρθωση ή βελτίωση των εσφαλμένων) και άλλο οι συνεχείς προσωπικές επιθέσεις (στον πρωθυπουργό ή όποιον άλλο) με εκφράσεις που χαρακτηρίζουν κυρίως αυτόν που τις διατυπώνει.

·   Τελικά, μήπως θα πρέπει στην κοινοβουλευτική πράξη να ξεχωρίσουμε την δημιουργική αντιπολίτευση από την αενάως ‘προεκλογική’ ρητορεία; Αυτή ας μείνει για τους τελευταίους 3-4 μήνες προ των επομένων εκλογών, που καλό είναι να γίνονται την ίδια εποχή κάθε τετραετία, προγραμματισμένα και όχι ‘κατά το δοκούν’ για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

[Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή]

Υστερόγραφο: Αν κάποια μέρα εφαρμοσθεί η ηλεκτρονική ψήφος (από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος ή του κόσμου) τόσο για τους εγχώριους κατοίκους όσο και για τους ομογενείς μετανάστες, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς μια πιο αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: