Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ο κοινωνικός "βυθός"

Όσο κι αν είναι φάλτσο να γυρίζεις από την φυσική καλλονή της Ηπείρου και το πνευματικό "ανέβασμα" ενός μουσείου στην θολή πραγματικότητα, δεν μπορώ να αντιπαρέλθω πρόσφατο κύριο άρθρο της Καθημερινής (19/3/2010), με τον παραπάνω τίτλο. Το δημοσιεύω αυτούσιο.

"Εντυπωσιακός είναι ο κατήφορος μεγάλης μερίδας της ιδιωτικής τηλεόρασης αυτή την περίοδο. Όταν η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, πολλά κανάλια επιλέγουν να αναδείξουν ως πρότυπο τον «πάτο» της ελληνικής κοινωνίας. Η χωρίς διακοπή ενασχόληση με τον βίο κάποιας πορνοστάρ ή τα διαζύγια τηλεπροσωπικοτήτων δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι δεν υπάρχει όριο στον εξευτελιστικό κιτρινισμό, προκειμένου να κερδίσει ένα κανάλι μερικές μονάδες τηλεθέασης. Ας μας προβληματίσει αυτό το φαινόμενο για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε επιτέλους πως μερίδα των μέσων ενημέρωσης κατασκευάζει τα εντελώς λάθος πρότυπα για τη νεολαία και την κοινωνία γενικότερα."

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλα ανάλογα δημοσιεύματα που είδαν το φως της ημέρας, όπως το πολύ καυστικό 'Το εθνικό μας trash' του Νίκου Ξυδάκη, επίσης στην Καθημερινή (20/3/2010). Δείγμα ότι δεν έχει αμβλυνθεί τελείως το αισθητήριο της διάκρισης "καλού τε και κακού". Από εκεί και πέρα όμως, τί γίνεται; Θα μείνουμε στον πάτο, σκάβοντας ακόμη βαθύτερα, ή θα φύγουμε για την επιφάνεια;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη , νομίζω πως ο καθένας μας , εκεί όπου ζει και κινείται (οικογένεια , επαγγελματικός χώρος , καφενείο , σύλλογος κ.α.) μπορεί να βάλλει ένα μικρό λιθαράκι για την ανάσταση του ποθούμενου. Με αγάπη , με υπομονή και αξιοπρέπεια .
Στα μεγάλα ΜΜΕ , στη Διοίκηση , στα κόμματα και την Παιδεία δυστυχώς κυριαρχούν οι σκαπανείς εκείνοι , που βαθαίνουν τον πάτο και κάνουν το σκοτάδι ακόμα πιο πυκνό. Ελπίδα σωτηρίας από όλους αυτούς δεν υπάρχει καμιά .
Το ποθούμενο , δηλαδή η ανάδυση στην επιφάνεια όπως λες , θα κατακτηθεί μονάχα από τον απλό λαό και με τη βοήθεια των σύγχρονων «κρυφών σχολειών», που θα αναλάβουν να οργανώσουν οι γραμματιζούμενοι Ρωμηοί : Κρυφά σχολειά μέσα στα επίσημα σχολεία της πολυπολιτισμικής μας κατάντιας , κρυφά σχολειά στα σπίτια μας και στις παρέες μας . Με υπομονή , με τόλμη και αγωνιστικότητα .
Θα κάνουμε αυτό που έκαναν επί 70 ολόκληρα χρόνια οι μπαμπούσκες στην πρώην σοβιετική ένωση ,και κατόρθωσαν έτσι να διασώσουν Ορθοδοξία και ρώσικο πολιτισμό.
Εκείνες τα κατάφεραν εν μέσω ποταμών αιμάτων . Εμείς γιατί να μη τα καταφέρουμε ; Ίσως η φτώχεια να μας σταθεί σύμμαχος καλός …

ΦΩΤΗΣ

Α. Παπαγιάννης είπε...

Φώτη, μόλις προ ολίγου άκουσα τον Κωνσταντίνο Χολέβα στην εκπομπή του Δημήτρη Νατσιού να βάζει τα πράγματα στη θέση τους ως προς την Ελληνική Επανάσταση, και ένιωσα ανανεωμένος: σε κάθε εποχή υπάρχει το "λείμμα" που συντηρεί "τα λοιπά, ά έμελλον αποθνήσκειν". Έχει ο Θεός!