Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ημέρα του π


Ελπίζω να μη με παρεξηγήσουν ούτε οι φίλοι μαθηματικοί ούτε η Google που μας υποδέχεται σήμερα με την παραπάνω γεωμετρική 'βερσιόν' του λογοτύπου της, αλλά τι ακριβώς γιορτάζουμε την "Ημέρα του π"; Δεν αμφιβάλλω ότι ο αριθμός π (3,14159...) ως παγκόσμια σταθερά έχει την αξία του, και ότι ο υπολογισμός των απείρων ψηφίων του μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά πολλούς ανθρώπους για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά γιατί και πώς ακριβώς το γιορτάζουμε; Εκτός κι αν εορτασμός λέγεται η ανάρτηση... εμπνευσμένων σχολίων (όπως το παρόν!). Από την άλλη όμως, γιατί τόση μεροληψία; Δεν θα διαμαρτυρηθούν--και με το δίκιο τους--η επιτάχυνση της βαρύτητος (g) ή η βάση των νεπερείων λογαρίθμων (e) ή η ταχύτητα του φωτός (c) που δεν τους αφιερώνουν ανάλογες ημέρες; Αλλά πάλι, μήπως υπάρχουν κι αυτές και δεν τις ξέρουμε;

ΥΓ. Σημειώνω και μια προσωπική ανάμνηση. Η αίθουσα όπου έγραψα εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, στον παλιό 'Ευκλείδη' στη Θεσσαλονίκη, ήταν η 100π (= 314). Όσο για το αιτιολογικό της ημέρας, παραπέμπω στην σελίδα που μου έστειλε ο ξάδελφος Γιάννης (Thanks, John!) από το άλλο ημισφαίριο, για όσους ενδιαφέρονται.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομολογουμένως ευφυέστατο εφεύρημα , αλλά προορισμένο αποκλειστικώς και μόνον για αφελείς και ανώριμους .
Θέλουν να μας πουν οι άνθρωποι ότι η γκούγκλ είναι μέρος της αρμονίας και της τελειότητας του σύμπαντος ! Ποιοι ; Αυτοί που μας έχουν καταληστέψει την ψυχή και έχουν φέρει τα πάνω – κάτω.

Τώρα μάλιστα , που θα μπει σε εφαρμογή και η απείρου κάλους απόφαση του υπουργείου παιδείας (;) περί «ψηφιακής τάξης» , μάθηση να δουν τα μάτια σου : με διαδραστικούς (;) πίνακες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές , αλλά χωρίς ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΡΟΤΥΠΑ.

Καλή σοδειά …

ΦΩΤΗΣ

Α. Παπαγιάννης είπε...

Φώτη, μόλις διάβαζα τον σχολιασμό του Δ. Νατσιού στο "Αντίβαρο" για το Νέο Σχολείο, και βέβαια δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του.
Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να βρει το σχετικό κείμενο στη διεύθυνση:
http://www.antibaro.gr/node/1306#comment-1045

John Skabardonis είπε...

Antoni -- eida tin anartisi sou x8es kai diabasa to parakatw simera FYI: http://mashable.com/2010/03/14/pi-day/