Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Απομυθοποίηση

Προ ημερών ένας τραγουδιστής ποπ και νεανικό ‘είδωλο’, ο Liam Payne, 31 ετών, βρέθηκε νεκρός μετά από πτώση από τον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου όπου διέμενε. Οι ακριβείς συνθήκες της πτώσης είναι αδιευκρίνιστες. Όπως μαθεύτηκε, το προσωπικό του ξενοδοχείου είχε ειδοποιήσει την αστυνομία ότι ο τραγουδιστής κατέστρεφε το δωμάτιό του, στο οποίο βρέθηκαν αλκοολούχα ποτά και διάφορα ηρεμιστικά χάπια, υπήρχαν πολλές ζημιές και η οθόνη της τηλεόρασης ήταν σπασμένη. Με αφορμή τον θάνατο αυτό, ο πιο γνωστός τραγουδοποιός της Βρετανίας, ο Guy Chambers, κάνει έκκληση στη μουσική βιομηχανία να αποφεύγει να προωθεί ως ταλέντα νέους κάτω των 18 ετών. «Πιστεύω ότι το να ρίχνεις έναν δεκαεξάχρονο σ’ έναν τέτοιο κόσμο ενηλίκων είναι δυνητικά πολύ βλαπτικό», είπε. Όπως διαβάζουμε, ο Payne είχε πρωτοεμφανισθεί στην εκπομπή The X Factor σε ηλικία 14 ετών, και για δεύτερη φορά στα 16 του, οπότε και σχημάτισε το συγκρότημα One Direction, με το οποίο έγινε διάσημος.

     Στο ίδιο πνεύμα, ο Louis Theroux, παραγωγός μια σειράς του BBC με τίτλο Boybands Forever, μίλησε για τους κινδύνους που κρύβει το «να αποκτάς όλα όσα ονειρευόσουν, και αυτά να μην είναι όπως τα φανταζόσουν». Η σειρά που θα προβληθεί στην τηλεόραση του BBC2 τον άλλο μήνα, εξετάζει «μια γενεά νέων ανθρώπων που γνώρισαν τεράστια επιτυχία αλλά συγχρόνως ήταν ψυχικά ευάλωτοι» μέσα στην ξαφνική παγκόσμια φήμη και ευδαιμονία που απέκτησαν. Ένας άλλος μουσικός παραγωγός, ο Mike Smith, είπε ότι «στα 16 τους οι άνθρωποι είναι ακόμη ανώριμοι, κι έτσι και μόνο η σκέψη ότι θα βρεθούν μέσα σ' όλη αυτή την τρέλλα χωρίς να ξέρουν ποιοι είναι σε τρομάζει… Δεν ξέρω αν πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθεσία, αλλά όσο ένας νέος μπορεί να αναβάλει μια καριέρα στη μουσική, τόσο καλύτερα».  

     Είναι δυστύχημα το ότι τέτοιες φωνές ακούγονται όταν έχουν ήδη συμβεί τραγικοί θάνατοι νέων ανθρώπων. Τουλάχιστον να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν και να μη πνίγονται μέσα στη δίψα της βιομηχανίας του θεάματος και της μουσικής για νέα ‘ταλέντα’ και περισσότερα κέρδη. Δεν χρειάζεται να χαθούν και άλλοι νέοι για να μάθουμε το μάθημα. Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες συνήθιζαν να επιδεικνύουν στους νέους μεθυσμένους είλωτες (δούλους) για να τους αποτρέπουν από τη συνήθεια της μέθης. Ίσως θα πρέπει να γίνεται κάτι ανάλογο με τα νεκρά ‘είδωλα’ της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: