Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Νόμοι και νομικοί

Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για τους νόμους και ποιος τους φτιάχνει και πώς χρησιμοποιούνται. Δεν θα σταθώ στο συγκεκριμένο θέμα των ημερών, που όπως είθισται παρ’ ημίν γίνεται ‘μπαλάκι’ στο κομματικό πινγκ πονγκ προ των εκλογών. Ωστόσο βρίσκω τουλάχιστον ενδιαφέρουσα την άποψη ενός γνωστού συγγραφέα της αστυνομικής λογοτεχνίας, του Raymond Chandler, ο οποίος στο μυθιστόρημά του ‘The long good-bye’ [‘O μακρύς αποχαιρετισμός’ (1953)] βάζει στο στόμα ενός αστυνόμου τις ακόλουθες κυνικές διαπιστώσεις [δική μου απόδοση]:

     «Δεν υπάρχει καθαρός τρόπος για να βγάλεις εκατό εκατομμύρια δολάρια. Μπορεί το αφεντικό να νομίζει ότι τα χέρια του είναι καθαρά, αλλά κάπου στο δρόμο άνθρωποι στριμώχτηκαν, όμορφες μικρές επιχειρήσεις είδαν το έδαφος να φεύγει κάτω απ’ τα πόδια τους και αναγκάστηκαν να πουληθούν για πενταροδεκάρες, αξιοπρεπείς άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, μετοχές μαγειρεύτηκαν στο χρηματιστήριο, εκπρόσωποι εξαγοράσθηκαν, και οι μεγάλες νομικές φίρμες πληρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες  για να στρεβλώσουν κάποιο νόμο που ο κόσμος τον ήθελε αλλά οι πλούσιοι δεν τον ήθελαν γιατί τους έκοβε τα κέρδη. Τα πολλά λεφτά είναι μεγάλη δύναμη, και η μεγάλη δύναμη χρησιμοποιείται στραβά. Αυτό είναι το σύστημα.

     »Άσε τα όργανα της τάξης και του  νόμου να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους. Άσε τους νομικούς να την ξεκαθαρίσουν. Αυτοί γράφουν τους νόμους για άλλους νομικούς που την ψειρίζουν μπροστά σε άλλους νομικούς που λέγονται δικαστές, ούτως ώστε άλλοι δικαστές να μπορούν να λένε ότι οι πρώτοι δικαστές έκαναν λάθος και το Ανώτατο Δικαστήριο να λέει ότι λάθος έκαναν οι δεύτεροι δικαστές. Και βέβαια υπάρχουν νόμοι. Είμαστε χωμένοι σ’ αυτούς μέχρι το λαιμό. Το μόνο που κάνουν είναι να φέρνουν δουλειά στους δικηγόρους». 

     Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το πλήθος των 'ρυθμιστικών' τροπολογιών που, όπως ακούω, κατατέθηκαν για να ψηφισθούν στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, μπορούμε να φαντασθούμε έναν τουλάχιστον λόγο για τον οποίο μεγάλο μέρος του κόσμου είτε απέχει από τις εκλογές είτε καταφεύγει σε 'αντισυστημικά' σχήματα, ή και στην παρανομία. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: