Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Επιλογές

 Οι ειδήσεις συνήθως είναι ένα μίγμα ετεροκλίτων θεμάτων, με αριθμητική υπεροχή των αρνητικών (ως γνωστόν, τα καλά σπάνια αποτελούν ‘είδηση’ όπως τη θέλουν οι άνθρωποι του χώρου). Καμιά φορά είναι δύσκολο να επιλέξουμε μία μόνο για σχολιασμό, καθώς το ενδιαφέρον (για διάφορους λόγους) επιμερίζεται. Από τις σημερινές ματιές στον τύπο σημειώνω τα ακόλουθα:

  •  Διαβάζω στη Guardian ότι η Ισπανία πρόκειται να επιβαρύνει τις καπνοβιομηχανίες με το κόστος καθαρισμού των δημόσιων χώρων από τα αποτσίγαρα, τις γνωστές ‘γόπες’, που απορρίπτουν καθημερινά οι καπνιστές και που θεωρούνται ως ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη σκουπιδιών. Κάνουν περίπου 10 χρόνια να αποσυντεθούν, ενώ απελευθερώνουν στο περιβάλλον τοξικές ουσίες όπως αρσενικό και μόλυβδο. Η ίδια χώρα έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλες τις δημόσιες παραλίες κολύμβησης (500 τον αριθμό). Παράδειγμα προς μίμηση.
  • Το μάτι μου παίρνει στην ίδια εφημερίδα έναν τίτλο ότι ο πρόεδρος της FIFA (Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικών Ενώσεων) προτείνει όλες οι χώρες του κόσμου να αφιερώσουν ένα γήπεδό τους στον άρτι αποθανόντα Πελέ. Πασίγνωστος και παλαιός θρύλος του αθλήματος ο μακαρίτης, αλλά μια τέτοια πρόταση παγκοσμίων διαστάσεων είναι μάλλον ακραία. Πάλι καλά που η εισήγησή του δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
  • ‘Κόκκινη κάρτα’ απονέμεται χωρίς περιστροφές στις εγχώριες ‘φυλλάδες’ που έσπευσαν να καταδικάσουν με πηχυαίους τίτλους τη νεαρή γυναίκα (με γνωστά σοβαρά ψυχικά προβλήματα) που, υπό το κράτος Κύριος οίδε ποιών εσωτερικών παρορμήσεων, έρριξε το βρέφος της στον Αλιάκμονα. Αποτρόπαια η πράξη, αλλά γνωρίζουμε τον εσωτερικό κόσμο της γυναίκας για να την κρίνουμε; Δυστυχώς υπάρχουν έντυπα που ασχολούνται μόνο με το να ρίχνουν λάδι σε κάθε είδους ‘φωτιά’ και ξύδι και αλάτι στις δυσίατες πληγές των ανθρώπων. Εδώ θα περίμενε κανείς (μάταια;) καταδίκη των μέσων αυτών, αν όχι από το κράτος, τουλάχιστον από την ΕΣΗΕΑ όπου υπάγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: