Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Αντιφάσεις

Αναδιφώντας τον ξένο τύπο συναντώ μια ασυνήθιστη είδηση από τη Ρωσία. Ο διαστημικός οργανισμός Roscosmos ετοιμάζει για τον άλλο μήνα μια αποστολή διάσωσης που θα παραλάβει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δυο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν Αμερικανό αστροναύτη. Το σκάφος Σογιούζ MS-22, που είναι συνδεδεμένο με τον διαστημικό σταθμό και θα χρησίμευε για την κανονική επιστροφή τους στη γη, έχει υποστεί μια βλάβη από σύγκρουση με μικρομετεωρίτη. Η βλάβη αυτή, μια τρυπούλα ενός χιλιοστού, είναι αρκετή για να κάνει το σκάφος επισφαλές για χρήση.

     Όπως διαβάζω στη Guardian, το διάστημα είναι ένας από τους σπάνιους τομείς συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Και μου γεννιέται το ερώτημα: αν οι υπερδυνάμεις του κόσμου (και οι ηγεσίες τους) είναι έτοιμες να κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν με ασφάλεια τρεις ανθρώπους στη γη (και μπράβο τους γι’ αυτό), πώς την ίδια στιγμή σκόπιμα και προγραμματισμένα, άμεσα και έμμεσα, σκοτώνουν οι μεν τους δε, συνήθως αθώους, κατά δεκάδες και εκατοντάδες; Θα χαρακτήριζα μια τέτοια αντιφατική συμπεριφορά ως παράδοξη, αν δεν ήταν αξιοκατάκριτα και υποκριτικά τραγική.

[Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή]

2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Η υποκρισία είναι η πολιτική των κυβερνήσεων των μεγάλων και ισχυρών κρατών.

Ελένη Λ. είπε...

Θεωρώ, ιατρέ μου ότι για τις δύο υπερδυνάμεις δεν μετράει, εν προκειμένω, η διάσωση της ανθρώπινης ζωής που εκτίθεται σε κίνδυνο, (μολονότι κάθε κοσμοναύτης - επιστήμων θεωρείται πολύτιμος ) , αλλά η επιτυχία της διαστημικής αποστολής .