Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Αποκέντρωση

Προφανώς κάθε τόπος αντιμετωπίζει τα δικά του πληθυσμιακά προβλήματα, και επιχειρεί να βρει τις δικές του λύσεις. Η Ιαπωνία δεν εξαιρείται, και το πρόβλημά της είναι ο υπερσυνωστισμός ανθρώπων στο Τόκιο (η μητροπολιτική περιοχή του οποίου είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με 35 εκατομμύρια κατοίκους και με ανάλογη επιβάρυνση της ποιότητας ζωής), με παράλληλη δημογραφική ‘αποψίλωση’ της υπαίθρου. Έτσι, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει επίδομα ενός εκατομμυρίου γιεν (7.250 ευρώ) για κάθε παιδί σε οικογένειες που θα μετακομίσουν εκτός της περιφέρειας του Τόκιο για πέντε τουλάχιστον χρόνια, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ζωντανέψει ξανά την ύπαιθρο και θα δώσει μια ανάσα στην πρωτεύουσα. Προϋπόθεση είναι ένα τουλάχιστον μέλος της οικογενείας να εργάζεται σε τοπική επιχείρηση ή να εργάζεται εξ αποστάσεως ή να ανοίξει δική του επιχείρηση στον τόπο κατοικίας.

     Ποτέ δεν βλάπτει να αλιεύουμε ιδέες που θα μπορούσαν, με κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις, να εφαρμοσθούν και στη χώρα μας. Θυμάμαι πάντα ότι όταν πρωτοπήγα στη Βρετανία με εντυπωσίασε το γεγονός ότι η DVLA (υπηρεσία αδειών οδηγών και οχημάτων) έχει έδρα το Swansea της Ουαλίας, έξι ώρες δρόμο από το Λονδίνο. Το κεντρικό τελωνείο της χώρας είναι στο Dover και δεν έχει γκισέ για το κοινό (πολύ σημαντικό για την αποφυγή αθεμίτων συναλλαγών). Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες που δεν βρίσκονται στην πρωτεύουσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις άλλες πόλεις όσο και για τον κόσμο που συναλλάσσεται μ’ αυτές από απόσταση. Βασική βέβαια συνθήκη για τέτοιες υπηρεσίες είναι η καλή ταχυδρομική κάλυψη. Κι εδώ έχω θετικές εμπειρίες. Η απαραίτητη αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης με κάθε μετακόμιση (διότι το δίπλωμα εκεί χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό του τόπου κατοικίας) γινόταν ταχυδρομικά σε χρόνο ρεκόρ, ενώ αν ταχυδρομούσες ένα έγγραφο στις 4 το απόγευμα, αυτό βρισκόταν στη θυρίδα του παραλήπτη στις 8 π.μ. της επομένης.

     Συμπέρασμα: Όταν ακούμε να γίνεται λόγος για αποκέντρωση, καλό είναι να σκεφτόμαστε και τρόπους εφαρμογής της στην πράξη, ώστε αυτή να μη μένει κούφιο σύνθημα. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αν θέλουμε να τα δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: