Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Φεουδαρχία

Έχουμε επισημάνει στο παρελθόν το γεγονός ότι στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν διάφορα ‘βιλαέτια’ με ηγεμονίσκους που νέμονται ένα στοιχείο του κράτους (υπηρεσία, πολιτισμικό αγαθό κτλ.) πρωτίστως για δικό τους όφελος και ανεξάρτητα από τις επίσημες υπηρεσιακές υποχρεώσεις τους. Μια τέτοια κατάσταση φαίνεται ότι επικρατεί στον χώρο των αρχαιοφυλάκων, που έχουν την εξουσία «τοῦ ἀνοίγειν καὶ οὐδεὶς κλείσει, καὶ κλείειν καὶ οὐδεὶς ἀνοίξει» τους αρχαιολογικούς χώρους, για να δανειστούμε μια φράση από την Αποκάλυψη. Όπως γράφει σε σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ η Καθημερινή, έχουν καταφέρει να πληρώνονται ακόμη και για τις μέρες που απεργούν, καθώς αναγράφονται όλοι στις σχετικές καταστάσεις ως προσωπικό ασφαλείας χωρίς να είναι παρόντες, και έχοντας τα κλειδιά των χώρων που φυλάσσουν στα θυλάκιά τους. Επίσης, πληρώνονται από δυο διαφορετικούς φορείς και κανείς δεν βγάζει άκρη τι και πόσα παίρνουν, αλλά κανένας δεν τολμά να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ποιος είπε ότι η φεουδαρχία έχει καταργηθεί στα δημοκρατικά κράτη;
     Κακά τα ψέματα. Η φράση ‘επανίδρυση του κράτους’ που είχε χρησιμοποιηθεί από πρώην πρωθυπουργό ως ‘πιασάρικο’ προεκλογικό σύνθημα θα ήταν κυριολεκτικά η μόνη λύση στο Ελληνικό πρόβλημα. Κατάργηση όλων των υπαρχουσών δομών, υπηρεσιών, προνομίων, μηχανισμών, και επανεκκίνηση με βάση αυστηρά καθορισμένα οργανογράμματα, με περιγραφές καθηκόντων και συμβόλαια εργασίας για κάθε μέλος του προσωπικού που θα απασχολείται εκεί, και με διαδικασίες ελέγχου και περιοδικής αναθεώρησης για την τήρηση των συμφωνημένων, με ανάλογο ποινολόγιο, χωρίς ρουσφέτια και στραβά μάτια. Μόνο έτσι θα είχε ελπίδα να αναδειχθεί αυτή η πανέμορφη και πλούσια χώρα που έχει την ατυχία να κατοικείται από τον πιο ατίθασο λαό του κόσμου.

6 σχόλια:

Απόστολο είπε...

"Επανίδρυση του κράτους" και "Αλλαγή". Οι δύο (2) μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του 2004 και του 1981 αντίστοιχα, οι οποίες προδόθηκαν εκ των έσω.

Λήμνος είπε...

Πού το είδες αυτό το όμορφο όνειρο;

Ανώνυμος είπε...

Η αλλαγή δεν έγινε ποτέ. Η σεμνότητα και ταπεινότητα ευγενές ευχολόγιο. Η επανίδρυση η μόνη λύση, αλλά πώς σταματάς τις μηχανές σ' ένα κράτος που υποτίθεται κινείται και κάνεις αρχή εκ του μηδενός? Μόνο αν εξέλιπαν όλοι, αν ισοπεδωνόμασταν από μια φυσική καταστροφή ή αν υποδουλωνόμασταν σε γνώστες τεχνοκράτες. Διαλέγουμε και παίρνουμε αν και φοβούμαι ότι τίποτε δεν θ' αρέσει στον ατίθασο ελληνικό λαό, που χαϊδεύεται και βαυκαλίζεται δυστυχώς.
Φυλίτσα Σ.Λ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ), ΕΖΗΣΑΝ ΜΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ-ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ,ΓΙΑ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΑΘΕΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ. ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ..ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Ανώνυμος είπε...

γιατρέ, έψαξες μήπως το ρεπορτάζ ψεύδεται;

Α. Παπαγιάννης είπε...

Όχι, δεν το έψαξα, αλλά το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη δημοσιότητα. Ακόμη και τα μισά απ' όσα διαβάζουμε αν είναι αληθινά, και πάλι πρόκειται γι' αυτά που συνήθως ονομάζουμε "κεκτημένα" κάποιας συντεχνίας, που κανείς δεν τολμά να θίξει. Εκεί είναι η ουσία, και όχι στις επιμέρους λεπτομέρειες της κάθε περίπτωσης.