Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Πειραματικά και πρότυπα

Un-πιστεύ-able! όπως θα έλεγε σε άψογα ελληνοαμερικάνικα ο καλός μου φίλος π. Στέφανος από την Καλιφόρνια. Ποιος θα περίμενε ότι θα το ακούγαμε κι αυτό; Θα ξαναδημιουργηθούν, λέει, πειραματικά και πρότυπα σχολεία, όπου θα μπαίνουν οι καλύτεροι με εξετάσεις, όπου θα αξιολογούνται πολλαπλώς διδάσκοντες και διδασκόμενοι, και άλλα τέτοια οπισθοδρομικά πράγματα, τα οποία αν δεν κάνω λάθος είχε αποκηρύξει μετά βδελυγμίας ως αντισοσιαλιστικά εδώ και 30 χρόνια το ‘παλαιό’ ΠΑΣΟΚ. Καμία αντίρρηση να ξαναδούμε επιτέλους σχολεία και παιδεία αριστείας στη χώρα αυτή. Ελπίζω μόνο να μη γίνουν μηχανές κλωνοποίησης των δημιουργών τους.

3 σχόλια:

IWN1998 είπε...

Νομίζω είναι 25 τα χρόνια που κατήργησαν τα πρότυπα σχολεία (1985). Πειραματικά υπήρχαν όλο αυτό τον καιρό με μαθητές που έμπαιναν με κλήρωση.

IWN1998 είπε...

Προφανώς δεν άντεχαν τη κοινωνική διάκριση της αριστείας όταν κατήργησαν τον θεσμό των προτύπων. Γενικά υπήρχε η τάση της εξίσωσης δια της ισοπέδωσης. Υπήρχαν μάλλον και κάποια μικρά ιδιωτικά συμφέροντα καθώς τα πρότυπα σχολεία με τις επιδόσεις τους, μείωναν τη φήμη των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων και έδειχναν ότι υπάρχει ο δρόμος του δημόσιου σχολείου για πρόοδο και εκπαιδευτική επιτυχία.
Θεωρώ ότι η συνέχεια του θεσμού των προτύπων σχολείων, δεν ήταν η κατάργησή τους αλλά η αύξηση του αριθμού τους και η διασπορά τους ανά την επικράτεια.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Φυσικά και στόχος ήταν η αριστεία, για να μη "χαλάει την πιάτσα" και για να μην υποφέρουν ψυχικά οι τενεκέδες (καθηγητές και μαθητές). Είμαι βέβαια περίεργος να δω πώς θα ξαναχτιστεί καλό σχολείο, διότι το χάλασμα είναι πολύ εύκολο, ενώ το αντίθετο... Τέλος πάντων, αισιοδοξία!
Καλή χρονιά!