Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Πέντε θα φεύγουν, ένας θα έρχεται, πόσοι θα μείνουν;


Διάβασα το πρωί στο trailer των ειδήσεων κρατικού διαύλου: "Και στην υγεία θα ισχύσει το 2011 η αρχή μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις". Δεν ξέρω αν αποτελεί απόφαση τελεσίδικη ή πρόταση υπό διαβούλευση, αλλά όπως και να είναι μου σηκώνει την τρίχα στο σβέρκο. Με δεδομένες τις ήδη υπάρχουσες μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στο σύστημα υγείας, το τελευταίο που εύχεται κανείς είναι να δει κι άλλες μειώσεις στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. Δυο είναι οι πιθανές εξελίξεις σε τέτοια περίπτωση: είτε εξουθένωση των ευσυνειδήτων εργαζομένων (με μικρότερες φυσικά αμοιβές), είτε προοδευτική αδιαφορία και οριστική λούφα των υπολοίπων, κι όσο αντέξουμε. Για ασφάλεια των ασθενών, μάλλον δεν γίνεται όχι λόγος, αλλά ούτε σκέψη. Εδώ είναι που χρειάζονται 'κόκκινες γραμμές', κύριοι υπεύθυνοι!

3 σχόλια:

IWN1998 είπε...

Το ζήτημα είναι γενικότερο και πέραν του βεβαιότατα πλέον ευαίσθητου τομέα της Υγείας.
Να φέρω ως παράδειγμα τους ασχολούμενους στους χώρους αποκομιδής απορριμάτων. Στα Λιόσια διαβάζω ότι έγινε τέτοια περικοπή προσωπικού που πλέον η απόθεση των σκουπιδιών είναι ιδιαίτερα προβληματική και η πρωτεύουσα παραμένει πλήρης σκουπιδιών.

Το μεγάλο στοίχημα πια είναι πως θα μπορέσουμε υπ' αυτές τις συνθήκες να κρατήσουμε τις υπηρεσίες και τις υποδομές της χώρας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, πως θα τις συντηρήσουμε ώστε να παραμείνουν βιώσιμες, ειδάλλως η υποβάθμιση της ζωής μας θα γίνει εντονότερη και ζωτικά θέματα της κοινωνίας θα τεθούν υπό κατάρρευση.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Έγραψα για την υγεία που την ξέρω πιο καλά από κοντά, αλλά έχετε απόλυτο δίκαιο και για άλλους χώρους. Το πλεόνασμα προσωπικού θα πρέπει να το αναζητήσει κανείς εκεί που ΔΕΝ παράγεται έργο, δηλ. πίσω από γραφεία ή σε ατέρμονες συνδικαλιστικές ενασχολήσεις.

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Το δυστύχημα σε αυτή τη χώρα είναι ότι δεν βελτιώνεται καμιά κατάσταση:
Οι κυβερνώντες μας εξακολουθούν να κάνουν οικονομία κόβοντας από τα χρήσιμα υπέρ των αχρήστων...