Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Επί γης ειρήνη;

Στις μέρες μας, περισσότερο παρά ποτέ, εκείνο το «ἐπὶ γῆς εἰρήνη» των αγγέλων ακούγεται σαν τραγική ειρωνεία, ιδίως στη γη της Παλαιστίνης που ακόμη μια φορά βιώνει μια πολύνεκρη εμπόλεμη κατάσταση με καταστροφές και ερείπια παντού, και χωρίς ορατό τέλος. Και όχι μόνο εκεί, αλλά και σε τόσες άλλες γωνιές του πλανήτη, και στις μικρές κοινωνίες μας, κυριαρχούν η βία, οι εχθρότητες και τα φονικά. Έπεσαν λοιπόν έξω οι άγγελοι; Μας εξαπάτησαν;

     Μη γένοιτο! «δύνατον ψεύσασθαι Θεόν», μας λέει ο Απόστολος Παύλος [Εβρ. 6:18]. Είναι αδιανόητο ο Θεός να παραπλανήσει τους ανθρώπους, τους οποίους με ιδιαίτερη φροντίδα έπλασε και για τους οποίους πάντα προνοούσε και προνοεί. Όμως «εἰς τὰ ἴδια ἦλθε, καὶ οἱ ἴδιοι αὐτὸν οὐ παρέλαβον» [Ιω. 1:11]. Όχι μόνο τότε, πριν δυο χιλιάδες χρόνια, και όχι μόνο οι σύγχρονοί του Ιουδαίοι, αλλά πάντοτε και όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι αποκαλούμενοι Χριστιανοί, στην πλειονότητά τους δεν Τον «παραλαμβάνουν», αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να Τον κρατούν στο περιθώριο της ζωής τους, πιστεύοντας ότι μπορούν να κάνουν και χωρίς Αυτόν. Κι έτσι το «ἐπὶ γῆς εἰρήνη» παραμένει ως ευχή και ως ζητούμενο για τον κόσμο όλο, εφόσον δεν δεχόμαστε τον μόνο «ἄρχοντα τῆς εἰρήνης», όπως τον χαρακτήρισε ο Ησαΐας.

     Καλά Χριστούγεννα!


1 σχόλιο:

Κωνσταντινος είπε...

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ... ΤΟ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ... Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Ε Τ Α Ι._ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΑΝ ΕΙΔΟΣ. ΠΡΟΠΟΝΟΥΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ -ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ (ΔΙΚΟΠΟ) ΑΝ ΘΕΣ ΕΙΡΗΝΗ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ.