Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Ειδήσεις και μη

Τι ακριβώς αποτελεί είδηση; Πρόχειρος ορισμός: ένα γεγονός, μια σημαντική ανακοίνωση ενός προσώπου ή φορέως που ενδιαφέρει το ευρύ κοινό διότι επηρεάζει τον τρόπο της ζωής του.

     Τι ΔΕΝ αποτελεί είδηση; Η κάθε γνώμη του οποιουδήποτε προσώπου ή φορέως για ό,τι συμβαίνει. Υπάρχουν βέβαια γνώμες ιθυνόντων που έχουν βαρύτητα, διότι εμπίπτουν στον παραπάνω ορισμό. Ωστόσο οι περισσότερες ‘γνώμες’ ή ‘αντιδράσεις’, ιδίως από πολιτικά χείλη,  που ακούγονται στα σχετικά δελτία μυρίζουν αφόρητη ξινίλα, θυμίζουν την αλεπού του Αισώπου με τα σταφύλια που δεν μπορούσε να φτάσει. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν απολύτως, και αν τα Μέσα ενημέρωσης πάψουν να τις προβάλλουν, κερδισμένο θα είναι το κοινό που θα πάψει να εμποτίζεται με κάθε είδους αντανακλαστική ανοησία που ξεστόμισε, από τάχα ‘υποχρέωση’ ως εκ της θέσεώς του, ο κάθε πικραμένος κομματάρχης. 

     Ακόμη, δεν αποτελεί είδηση η παράδοση και παραλαβή του κάθε υπουργείου. Δυο λόγια από τον παρουσιαστή ότι έγινε αυτή η τυπική διαδικασία αλλαγής προσώπων και τέλος. Δεν χρειάζεται χωριστό ρεπορτάζ με σκηνές από το κάθε υπουργείο, με δηλώσεις και σχόλια για παραγέμισμα. ‘Πλησμονή γαρ απάντων’, θα μας έλεγε ο Ισοκράτης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: