Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Λοιμώξεις και Θεία Κοινωνία



Με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού ακούγονται και γράφονται διάφορα σχετικά με τη Θεία Κοινωνία και το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού στους πιστούς κτλ. Ίσως δεν είναι γενικά γνωστό, αλλά όλοι οι ιερείς στο τέλος της Θείας Λειτουργίας καταλύουν, δηλ. τρώγουν και πίνουν οι ίδιοι ό,τι απέμεινε στο Άγιο Ποτήριο, με την ίδια λαβίδα (‘κουταλάκι’) που κοινώνησαν και όλους τους πιστούς προηγουμένως, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας των. Εδώ και τόσους αιώνες που ακολουθείται απαρέγκλιτα αυτή η τάξη δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα λοιμώξεων σε ιερείς, που κατά καιρούς έχουν μεταλάβει φυματικούς, λεπρούς και άλλους μεταδοτικούς ασθενείς, ακόμη και με AIDS, και όχι μόνο με κοινές ιώσεις. Επειδή πρόκειται για μια συγκεκριμένη πολυπληθή ομάδα ανθρώπων και για μια γενικά διαδεδομένη πρακτική, αν υπήρχε ποτέ πρόβλημα υγείας στον κλήρο δεν θα μπορούσε να περάσει επιδημιολογικά απαρατήρητο. Ωστόσο, από την πλευρά του λαού, η κοινή λογική, αλλά και ο στοιχειώδης σεβασμός προς τους άλλους, υπαγορεύει εφόσον γνωρίζουμε ότι πάσχουμε από ενεργό μεταδοτικό νόσημα να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα ή σκανδαλισμό στους συνανθρώπους μας με την αδιάκριτη προσέλευσή μας στη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία.
[Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή]

5 σχόλια:

Γρηγόρης Παπαγιάννης είπε...

Εστάλη στην Καθημερινή. Και υπάρχει περίπτωση να το δημοσιεύσουν;

Απόστολο είπε...

Αν η τελευταία σύσταση ισχύσει, επειδή λίγο ως πολύ οι περισσότεροι όλο και κάτι έχουμε, εκτός που θα γίνει το χατήρι των μηδενιστών, θα μείνει μεγάλο μέρος των πιστών εν όψει Πάσχα, χωρίς Σώμα και Αίμα Χριστού.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Γρηγόρη, ίδωμεν. Κατά καιρούς κάποια δημοσιεύουν και άλλα όχι. Τα έγραψαν και άλλοι σε σχόλια κτλ.
Απόστολε, όπως γνωρίζεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει η προσωπική παιδαγωγία δια της υπακοής σε πνευματικό, που αναλαμβάνει και την τελική ευθύνη για τον καθένα που τον εμπιστεύεται. Ωστόσο, ας μη λησμονούμε ότι ο Κύριος στην πρόκληση του διαβόλου να "ρίψη εαυτόν κάτω" από το πτερύγιο του ναού, απάντησε με το "ουκ εκπειράσεις Κύριον τον Θεόν σου". Διάκριση και πνευματική καθοδήγηση είναι νομίζω η σωστή συνταγή για τόσο λεπτά θέματα.

Απόστολο είπε...

Υπακοή σε όλα πλην θεμάτων πίστεως.

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Τι να πω! Αυτά κι εγώ πρεσβεύω... Εξαιρετική ανάρτηση.