Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Υπόδειγμα γραφής

Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κείμενα εύστοχα και καλογραμμένα από νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό και η παρακάτω επιστολή που δημοσιεύθηκε προχθές με τον τίτλο ‘Οι δύσκολοι καιροί και περί βλασφημίας’ στην Καθημερινή αποτελεί πρότυπο σαφήνειας αλλά και ισορροπημένου ύφους: ελέγχει σταθερά αλλά και με ευγένεια, χωρίς να κατακρίνει καυστικά, υποδεικνύει το λάθος με λεπτότητα χωρίς να καταδικάζει ανθρώπους. Εννοείται ότι προσυπογράφεται πλήρως ως προς το περιεχόμενο. 

     Κύριε διευθυντά
     Ονομάζομαι Μαρία Κορνάρου και είμαι τριτοετής φοιτήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Σας γράφω εξαιτίας ορισμένων πράγματι βλάσφημων γελοιογραφιών που δημοσιεύσατε στην κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατη εφημερίδα σας, στο φύλλο της Τρίτης 10 Μαρτίου.
     Κατανοώ ότι η επικρατούσα ατμόσφαιρα πανικού που διαχέεται στην κοινωνία μας μπορεί να οδηγήσει σε βεβιασμένες αποφάσεις, ακόμα και αδιάκριτες ενέργειες. Είμαστε άνθρωποι, και ο κίνδυνος απωλείας της ευαίσθητης και προσκαίρου βιολογικής ζωής μάς ταράσσει ιδιαίτερα. Ομως, το κλίμα των ημερών δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καθύβριση εκείνων που είναι ιερότατα για την πλειονότητα του ελληνικού λαού, δηλαδή της Εκκλησίας και της Θείας Κοινωνίας, και κατ’ επέκταση του ίδιου του Χριστού. Ακόμη και εάν κάποιος αρνείται την αλήθεια της Ορθοδόξου Πίστεως, δεν μπορεί να υβρίζει τα ιερά των συμπολιτών του, ιδίως σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς για την Ελλάδα και τον κόσμο.  Διερωτώμαι, θα δημοσιεύατε εξίσου προσβλητικά σκίτσα για το Κοράνι; Εμείς οι χριστιανοί δεν χρησιμοποιούμε βία, πειθόμενοι στην εντολή του Κυρίου «αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν». Ευχόμαστε, όμως, η νηφάλια διαμαρτυρία μας να οδηγήσει στην αφύπνιση της συνειδήσεως των καλοπροαίρετων ανθρώπων. Με αυτή την ελπίδα σάς εμπιστεύομαι αυτή την επιστολή.

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Σαφέστατη.

Konstantinos είπε...

Συγχαιρω συγκινημενος τὴ φοιτήτρια. Ἡ ὁμολογία της διδασκει πολλούς π.κ