Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Υποκρισία

Για μια ακόμη φορά το πανελλήνιο συγκλονίσθηκε από τον απεχθή βιασμό και τον τραγικό φόνο μιας νεαρής φοιτήτριας στη Ρόδο. Για άλλη μια φορά ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά από πολλούς (π.χ. ΕΔΩ), κάποια ορθά και πολλά ‘κροκοδείλια’, για την ανάγκη σεξουαλικής αγωγής και για το να αποδεχόμαστε το «Όχι» του άλλου. Και λέω κροκοδείλια, διότι τόσο η πρόσφατη όσο και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κατά καιρούς αναδεικνύουν τα διπλά στάνταρ και τις μικτές απαιτήσεις της κοινωνίας μας. Έχουμε αποδεχθεί εδώ και δεκαετίες την ‘σεξοποίηση’ των πάντων και παντού: στη διαφήμιση (από οδοντόκρεμες μέχρι αυτοκίνητα πλασάρονται στην αγορά με σεξουαλικό επίχρισμα, άλλοτε έκδηλο και άλλοτε υπονοούμενο), στη βιομηχανία του θεάματος (κατά κόρον), στην πεζογραφία, στη μουσική, στα μέσα ενημέρωσης. Η κοινωνία μας με κάθε τρόπο "ανοίγει την όρεξη" του κοινού, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, δίνοντάς του το μήνυμα ότι τα πάντα επιτρέπονται, ότι όλοι και όλες (οφείλουν να) είναι ‘διαθέσιμοι’ για οτιδήποτε βάζει η φαντασία τους, την οποία φροντίζουν να καλλιεργούν και να εξάπτουν ανεξέλεγκτα. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα πώς να μιλήσει κανείς σε νέους ανθρώπους για αυτοσυγκράτηση και για αποδοχή του "Όχι" του άλλου, και πώς να υποδείξει ότι υπάρχει «καιρός παντί πράγματι» και ότι η ζωή δεν εξαντλείται στο σεξ, και ότι πρωτίστως απαιτείται σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου, άνδρα ή γυναίκας; Και δεν είναι μεγίστη υποκρισία, έχοντας προσφέρει άφθονα τα ‘ορεκτικά’, να προσπαθούμε να περιορίσουμε το ‘φαγητό’ και να διαμαρτυρόμαστε για τις δυσάρεστες συνέπειες;
     Τα παραπάνω δεν γράφονται ούτε για να μειώσουν την ενοχή των δραστών για το αποτρόπαιο έγκλημα ούτε για να επιρρίψουν ευθύνες στο θύμα – Θεός φυλάξοι! Ωστόσο, αν δεν λάβουμε υπόψη μας και την ευρύτερη εικόνα, το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και μορφώνονται οι νέοι άνθρωποι, φοβούμαι πως κάθε τόσο θα βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται με τραγικό τρόπο. Κι εδώ τα Μέσα μπορούν να παίξουν έναν πιο θετικό ρόλο. Αν βέβαια θελήσουν να ξεπεράσουν το ‘σύνδρομο του κροκοδείλου’.

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Και δυστυχώς, χειροτερεύει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΤΟ ΝΙΚΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ.(ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ,ΒΙΑ,ΘΥΜΟΣ,ΥΛΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ. Κ.Τ.Λ.)ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ.ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΝΑ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΕΙΣ ΑΥΤΑ.