Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Κραυγή

Αντιγράφω από την χθεσινή Καθημερινή το παρακάτω κείμενο που τοιχοκόλλησε Μεγάλη Εβδομάδα στο νοσοκομείο Αργοστολίου ο εκεί εφημερεύων γιατρός. Μιλάει μόνο του, και  πρέπει να αποτελεί διαρκές επιχείρημα στη διαπραγμάτευση της όποιας κυβέρνησης απέναντι στους λογιστές των αθέσμων ‘θεσμών’. Ελπίζω κάποιοι να το προσέξουν, και να συμμερισθούν την τελευταία φράση του συναδέλφου: μόνο από τον Θεό ελπίζουμε ουσιαστική βοήθεια.
     «Σήμερα δεν υπάρχει εφημερεύων Παθολόγος για τα επείγοντα Παθολογικά περιστατικά και την Παθολογική Κλινική. Οι γιατροί του Νοσοκομείου εδώ και μήνες εκπέμπουν κραυγή αγωνίας προς όλες τις κατευθύνσεις (υπουργείο Υγείας, βουλευτή, Δήμο, Περιφέρεια) για το επερχόμενο κακό (έλλειψη ιατρικού προσωπικού). Εφαρμόσιμη λύση δεν δόθηκε από κανένα. Ο γιατρός που θα βρείτε σήμερα να εξυπηρετεί τα επείγοντα Παθολογικά περιστατικά και την Παθολογική Κλινική το κάνει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και μόνον αφού: 1. Είναι Νεφρολόγος και όχι Παθολόγος. 2. Εφημερεύει για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που λειτουργεί σήμερα κανονικά και προσφέρει θεραπεία σε 18 ασθενείς. Αρα καλύπτει δύο τμήματα, πού είναι πανελλήνια νοσοκομειακή πρωτοτυπία. 3. Δεν προβλέπεται από καμιά διαδικασία, ούτε αποτελεί οδηγία από κανένα αρμόδιο φορέα, αλλά προκύπτει μόνο από την κατανόηση ότι όσοι ασθενείς έρθουν σήμερα στο Νοσοκομείο περιμένουν να βρουν ένα γιατρό που να μπορεί να βοηθήσει, κατά τη γενική ιατρική του κρίση, ακόμη και χωρίς αρμοδιότητα, αφού δεν διατίθεται αρμόδιος ειδικός Παθολόγος. Η κατάσταση μοιάζει με καταρρέον μέτωπο μάχης, με μερικούς ζωντανούς ακόμη μαχόμενους φαντάρους. Οι στρατηγοί την... έκαναν για Πάσχα. Ζητάω την κατανόησή σας και θα προσπαθήσω το καλύτερο που μπορώ για να βοηθήσω, συν Θεώ, του οποίου όλοι ζητάμε συνειδητά τη βοήθεια».

3 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Απελπισία!!!!!! Και να σκεφτεί κανείς πως από τις Ιατρικές μας σχολές παίρνουν πτυχίο πολύ περισσότεροι γιατροί από όσους αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, αλλά δυστυχώς πληρώνουμε τις σπουδές τους για να τους βρουν έτοιμους οι Γερμανοί, οι Άγγλοι κτλ.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι τους σπουδάζουμε, αλλά εν προκειμένω το ότι δεν τους χρησιμοποιούμε (ή δεν μας επιτρέπουν (με τους διάφορους οικονομικούς περιορισμούς) να τους αξιοποιήσουμε. Εδώ φταίει το ελληνικό κράτος εξίσου με τους δανειστές, διότι θα έπρεπε να προβλέπει υποχρεωτική υπηρεσία σε ελληνικό φορέα πριν "εξαγάγει" τα έτοιμα ανθρώπινα "προϊόντα" του, κάτι που ισχύει π.χ. για τους αποφοίτους των στρατιωτικών σχολών. Όμως για να υπηρετήσουν οι γιατροί χρειάζονται αμοιβή, και μάλιστα ανάλογη των προσόντων που απέκτησαν. Όταν τα νοσοκομεία στερούνται των στοιχειωδών υλικών, θα πληρώσουν άραγε "περιττούς" γιατρούς;

Ανώνυμος είπε...

τραγικά τα πράγματα. Απελπισία η λέξη που γεννιέται αυθόρμητα μέσα μου.Το αγαθό της παιδείας πάνε χρόνια που ξεπουλιέται, το αγαθό της υγείας χάνεται, καθώς κράτος πρόνοιας και υγείας για τους πολίτες της χώρας δεν φαίνεται να υπάρχει. Τα χρήματα, για όσους τα διαθέτουν, εξασφαλίζουν κάτι και οι φιλότιμοι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων, όπου υπάρχουν, ανακουφίζουν τους μη έχοντες. Καημένη Ελλάδα του 2016, εξάγεις τους γιατρούς σου, αντί να εξάγεις πολιτισμό και άριστα γεωργικά προϊόντα.
Φυλίτσα