Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Κατήφορος

Ας αφήσουμε κατά μέρος την εγχώρια σκηνή και ας κοιτάξουμε λίγο πέρα από τα σύνορα, πέρα και από τη μεγάλη θάλασσα που χωρίζει δυο κόσμους. Διαβάζω λοιπόν ότι κάποια στιγμή το 2012 ένας 32χρονος λευκός πυροβόλησε και σκότωσε έναν μαύρο έφηβο σε κάποια γειτονιά των ΗΠΑ διότι τον θεώρησε κακοποιό. Παρά τις ποικίλες διαμαρτυρίες ο δράστης αθωώθηκε από τα δικαστήρια (‘νόμιμη άμυνα’ ήταν η απόφαση), και πρόσφατα η αστυνομία του επέστρεψε το πιστόλι του φόνου. Τώρα ο κάτοχός του το βγάζει σε δημοπρασία στο Διαδίκτυο, με τιμή έναρξης των προσφορών τα 5000 δολάρια, και με το ‘διαφημιστικό’ μήνυμα ότι «αυτή είναι η ευκαιρία να αγοράσετε ένα κομμάτι της Αμερικανικής ιστορίας». Μάλιστα.
     Το να σκοτώσεις έναν άνθρωπο είναι τραγικό, έστω και κατά λάθος. Να τον σκοτώσεις εκ προθέσεως και μόνο με την υποψία, είναι εγκληματικό. Ωστόσο, χειρότερη από το έγκλημα είναι η νομική του κάλυψη. Τώρα ακολουθεί και η (επίσης κατά πάντα νόμιμη) προσπάθεια να κερδίσει ο δράστης χρήματα από το όπλο του φόνου, προβάλλοντας το έγκλημά του ως 'ιστορία'. Υπάρχει άλλο σκαλοπάτι στην κατηφορική κλίμακα του κακού;  
     ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:  Όπως διαβάζω (17/5), το όπλο πουλήθηκε στη δημοπρασία για 138.900 δολάρια (η λιανική τιμή που δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία είναι 356 δολάρια). Προφανώς εκτός από τον πωλητή υπάρχουν και πολλοί άλλοι που κατεβαίνουν την 'Κακιά Σκάλα'. 

2 σχόλια:

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβης...

Ανώνυμος είπε...

ο τίτλος σου γιατρέ τα λέει όλα.
Κατήφορος χωρίς επιστροφή, ειδικά για την υπερδύναμη που στηρίζεται στα όπλα της και μόνο.