Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Εκλογές

Η αϋπνία είναι ίσως μερικές φορές... καλός σύμβουλος. Διαβάζοντας κάπου τα ξημερώματα την ‘Ιερά Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης’, το πιο πρόσφατο βιβλίο του πατέρα μου που κυκλοφόρησε λίγο μετά την εκδημία του, συναντώ τις ακόλουθες σκέψεις:
     ‘Ανέχεται ο Θεός την κακία των ανθρώπων, για να αποδειχθεί επάνω στα πράγματα ότι αυτοί με την κακία τους όχι μόνο δεν μπορούν να ματαιώσουν το σχέδιο του Θεού, αλλά και παρά την θέλησή τους το υπηρετούν. Και ο διάβολος ακόμη με όλη την πανουργία του δεν μπορεί ποτέ να ματαιώσει την βουλή του Θεού, αλλά, χωρίς να το θέλει και να το καταλαβαίνει, γίνεται όργανο και υπηρέτης του Θεού... Ο Θεός δεν έχει ανάγκη της δικής μας βοήθειας ούτε πολύ περισσότερο των παρανόμων ενεργειών μας, ούτε ισχύει για τον Θεό το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».... Ας μη θέλουμε λοιπόν να εκβιάζουμε τα πράγματα και να καταστρώνουμε μόνοι μας σχέδια, αποκλείοντας την επέμβαση του Θεού, διότι δεν κερδίζουμε τίποτε’ [σελ. 124-125].
     Δεν ξέρω αν θα συμφωνούσαμε τι αποτελεί 'κακία', 'πανουργία', 'παράνομη ενέργεια' στον σύγχρονο κόσμο. Τελικά όμως, ό,τι κι αν ψηφίσουμε, όποιο κι αν είναι το σημερινό αποτέλεσμα, μέσα στο σχέδιο του Θεού εντάσσεται. Κι αν η δική σας ‘ψήφος κατά συνείδηση’ δεν ταιριάζει με τη δική μου, δεν πρόκειται να μαλώσουμε: όλες το θέλημα του Θεού υπηρετούν. Προσωπικά με αναπαύει η προσέγγιση αυτή, και ελπίζω να καλύπτω κι εσάς, χωρίς να προσπαθώ να παραβιάσω την εκλογική σας ελευθερία.

1 σχόλιο:

Λήμνος είπε...

Απαντήσεις για όλα όσα ζούμε και μας προβληματίζουν υπάρχουν στην Παλαιά ή στην Καινή Διαθήκη και στους Πατέρες. Και όλα τα "φοβερά" που περνάμε τα έχει ξαναζήσει ο κόσμος αυτούσια, παρόμοια ή αναλογικά. Ας ανοίξουμε τα μάτια και τ' αυτιά μας και το νου και την καρδιά μας κι ας μελετήσουμε για να βρούμε απαντήσεις και λύσεις και φως στα θεόπνευστα βιβλία