Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Κυριακή αργία

Διαβάζω στο χθεσινό ΒΗΜΑ ότι εμπορικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς ζητούν να επιτραπεί να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα και τις Κυριακές, για να ξεπεράσουν την κρίση. Για να το καταλάβω δηλαδή, ξαφνικά θα ‘σταυρώσουν’ πελάτες τις Κυριακές εκεί που τις υπόλοιπες μέρες τους ψάχνουν με το δίκαννο; Ακόμη και σε καθαρά κοσμικό πεδίο, νόμιζα ότι η εβδομαδιαία ανάπαυση από την εργασία (άλλοτε εξαήμερη, πιο πρόσφατα πενθήμερη) αποτελούσε ‘μια ακόμη κατάκτηση’ των εργαζομένων, που πολύ εύκολα φαίνεται να πετιέται στον Καιάδα μαζί με όλες τις άλλες. Έτσι το αίτημα των επιχειρήσεων απλώς θα αποτελέσει αφορμή για εκμετάλλευση των εργαζομένων, με πολύ αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα. Εκτός αυτού όμως, η αργία της Κυριακής έχει για τον Χριστιανικό κόσμο θρησκευτικό νόημα και περιεχόμενο καθώς η μέρα θεωρείται αφιερωμένη στο Θεό. Αλλά τι λέω τώρα; Όταν η χώρα συστηματικά πάει κατά διαβόλου, εδώ θα κολλήσουμε;

3 σχόλια:

Λήμνος είπε...

Επιτέλους, ξανάγραψες! Είχα ανησυχήσει!
Υπάρχει μια ωραία λαϊκή ρήση: "βίος ανεόρταστος, οδός απανδόχευτος".
Η Κυριακή, όπως μάλιαστα βιώνεται από τους Χριστιανούς, είναι μια στάση σ' ένα φιλόξενο πανδοχείο, μια ξεκούραση σε όαση των οδοιπόρων αυτής της ζωής.
Μάλλον θέλουν από ανθρώπους να μας κάνουν υποζύγια, δεν εξηγείται αλλιώς η ανοησία τους.

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ας είναι καλά τον Άγιο Όρος που μας άλλαξε παραστάσεις για λίγες μέρες.

Ανώνυμος είπε...

Να δείτε που οι συμπατριώτες μας, αν συμβεί αυτό -όπερ απεύχομαι-, θα σπεύσουν πρωί της Κυριακής να επισκεφθούν τους ναούς του Ερμού, αντί για τους ναούς του αληθινού Θεού! Και ύστερα λέμε "...τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;"
Μιλτιάδης