Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μεταστροφές

Ο Μπέρναρντ Νάθανσον ήταν μαιευτήρας στις ΗΠΑ και είχε εκτελέσει συνολικά κάπου 75.000 εκτρώσεις. Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως ‘Εβραίο άθεο’. Ωστόσο, άρχισε να προβληματίζεται πάνω στην ανάπτυξη της ζωής του εμβρύου, ιδίως όταν αυτή έγινε ορατή με τους υπερήχους, ώσπου το 1979 σταμάτησε οριστικά τις εκτρώσεις, δηλώνοντας: «Είναι αναμφίβολο ότι η ζωή αρχίζει με τη σύλληψη και απαιτεί όλη την προστασία και την ασφάλεια που απολαμβάνει καθένας από μας». Από εκτελεστής εμβρύων ο Νάθανσον έγινε σφοδρός πολέμιος των εκτρώσεων και υπερασπιστής του δικαιώματος στη ζωή. Το 1984 παρουσίασε το γνωστό βίντεο ‘Η σιωπηρή κραυγή’, όπου παρουσιάζει με τη βοήθεια των υπερήχων την ενδομήτρια ανάπτυξη και τελικά την έκτρωση ενός εμβρύου 12 εβδομάδων. Εκεί το στόμα του παιδιού φαίνεται να ανοίγει σε μια σιωπηρή κραυγή, καθώς αυτό προσπαθεί να αποφύγει τα χειρουργικά εργαλεία που πρόκειται να το καταστρέψουν. Ο Νάθανσον έγραψε βιβλία κι έδωσε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο για την προστασία του αγέννητου παιδιού, προκαλώντας έτσι την πολεμική των συναδέλφων του και του κινήματος υπέρ των εκτρώσεων και του ‘δικαιώματος στην επιλογή’. Τέλος, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ρώτησε ένα φίλο του Καθολικό ιερέα, με τον οποίο επί πολλά χρόνια συζητούσε τις μεταφυσικές του ανησυχίες: «Πάτερ, θέλω να γίνω Καθολικός. Τι πρέπει να κάνω;». Βαπτίσθηκε το 1996, στα 70 του, ενώ τον ίδιο χρόνο πήρε πτυχίο βιοηθικής από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Ο Νάθανσον απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2011, σε ηλικία 85 ετών. Παραφράζοντας τον αρχαίο Σόλωνα, θα μπορούσε κανείς να συλλογισθεί, με αφορμή την πορεία του στη ζωή: ‘Μηδένα προ του τέλους κατάκρινε’.

Σημ. Πληροφορήθηκα τον θάνατο του Νάθανσον από το British Medical Journal (για την ανάγνωσή του χρειάζεται συνδρομή στο περιοδικό). Ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει τη βιογραφία του στη Wikipedia, ενώ το βίντεο ‘The Silent Scream’ υπάρχει στο YouTube (σε 5 μέρη).

1 σχόλιο:

GALINOS είπε...

Πολύ σημαντικό θέμα. Χαίρωμαι που το ανέδειξες.Και να σκεφτεί κανείς πως ο Μπέρτραντ, ίσως είναι..πολύ καλά μετά την μετάνοια..που υπήρξε οντως έμπρακτη.Είδα τα σχετικά βίντεο.