Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Σεισμός

Θυμάστε εκείνες τις λογοτεχνικές εκφράσεις για τη ‘μητέρα όλων των μαχών’ που ακούγονταν πριν αρκετά χρόνια στους πολέμους του Ιράκ; Με ανάλογους όρους, που όμως βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς να περιγράψει τα 8,9 Ρίχτερ του σεισμού του Σεντάι στην Ιαπωνία με το τσουνάμι που ακολούθησε. Αν και ο προηγούμενος χρόνος μας επεφύλαξε πραγματικά καταστροφικούς ‘κλόνους γης’ (Χιλή, Αϊτή, Νέα Ζηλανδία εις διπλούν) με χιλιάδες θύματα, εν τούτοις το αριθμητικό μέγεθος και η διάρκεια της ιαπωνικής δόνησης δεν έχουν προηγούμενο, τουλάχιστον στις δικές μας περιορισμένες μνήμες. Κι αν μια πλούσια χώρα με υποδομές και με αξιοθαύμαστη πειθαρχία λαού υποφέρει δεινώς κάτω από τις συνέπειες ενός τέτοιου πλήγματος, μπορεί κανείς να φαντασθεί τί θα γινόταν υπό συνθήκες παρόμοιες με τις δικές μας. Ξαφνικά υποθέσεις όπως επιτόκια δανεισμού, δείκτες Νικέι, κρατικά ομόλογα, μικρότητες και ψυχρότητες μεταξύ ανθρώπων και κρατών γίνονται τόσο ασήμαντα, τόσο τιποτένια. Αναρωτιέσαι τί μπορούν να προσφέρουν σε οποιονδήποτε οι καταθέσεις του σε δολάρια ή γιεν, τα αποθέματά του σε χρυσό, πετρέλαιο ή πλατίνα, το όποιο status έχει στον μικρόκοσμο όπου ζει, όταν μερικά δευτερόλεπτα ταραχής αρκούν για να σωριάσουν το οικοδόμημα που με τόσο ευτελή υλικά έχουμε χτίσει όλοι γύρω μας.

2 σχόλια:

ΑΠΟΣΤ-ΓΕΩΡ ΣΟΦΟΣ είπε...

Ο σεισμός και τα τσουνάμι είναι φυσικές καταστροφές. Προσωπικά φοβάμαι περισσότερο την ανθρώπινη ασέβεια που έχει γεμίσει τον κόσμο με επικίνδυνα πυρηνικά εργοστάσια που με την ατιθάσευτη ενέργειά τους απειλούν σε κάθε ευκαιρία τον κόσμο ολόκληρο!

GALINOS είπε...

Ακριβώς αυτά σκεφτόμουν σήμερα το πρωϊ, παρατηρώντας τον κόσμο που με μεγάλη χαρά λιτάνευε τις εικόνες..Δεν νομίζω οτι κανείς απ αυτούς σκέπτονταν την μεγάλη(;) επιτυχία μείωσις του επιτοκίου του μνημονίου κατά μία μονάδα..Κάθε άλλο, το τρομακτικα απλό στο μέγεθός του γεγονός του σεισμού, πρέπει να ήταν το υπόστρωμα στις σκέψεις όλων..