Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πρόστιμο σε υπουργό

Έτριψα τα μάτια μου διαβάζοντας τον τίτλο, και τη συνέχειά του: "... διότι κάπνιζε σε κλειστό χώρο". Πού ζούμε; αναρωτήθηκα. Έστειλα το ποντίκι μου προς αυτή την περίεργη χώρα που βάζει πρόστιμα σε υπουργούς. Και διάβασα και την είδηση:

Ο υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Πέταρ Τσομπάνκοβιτς πλήρωσε πρόστιμο 100 κούνα (13,74 ευρώ) διότι κάπνισε σε επιχειρηματικό συνέδριο... Ο Τσομπάνκοβιτς φωτογραφήθηκε να καπνίζει στην διάρκεια συνάντησής του με τοπικό παρασκευαστή γλυκών μερικές ημέρες μετά την επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.

«Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες της Κροατίας για το ότι παραβίασα το νόμο», είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους. «Θα προσπαθήσω να ελέγχω τον εαυτό μου ώστε να μην αφήσω να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Δεν έχει σημασία το ύψος του προστίμου. Πολύ πιο σημαντικός είναι ο συμβολισμός, καθώς και η 'ανάγκη' που ένιωσε ο εν λόγω υπουργός να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες, κάτι που οι πολιτικοί γενικά δεν κάνουν για πολύ πιο σοβαρά θέματα.

Ακούει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: