Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Έλληνες και Γερμανοί

Επειδή είναι πολύ 'της μόδας' οι Γερμανοί να περνιούνται για νομοταγείς πολίτες και οι Έλληνες για υπόδειγμα νομοαποφυγής, ας διαβάσουμε το παρακάτω σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής που έρχεται να προστεθεί σε άλλα συναφή (για Siemens, Daimler κ.α. γερμανικούς κολοσσούς) και ας θυμηθούμε ότι στην οικονομική διαφθορά ευθύνη έχει όχι μόνο αυτός που 'τα παίρνει', αλλά και αυτός που 'τα δίνει'.

Αποκαλύψεις για την προμήθεια των υποβρυχίων
Νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας.

Έντεκα στελέχη της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal κατηγορούνται από την εισαγγελία του Μονάχου για σειρά συμβάσεων που αφορούν στην κατασκευή υποβρυχίων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, προβλήματα δεν υπήρχαν μόνο στην ανάληψη της σύμβασης με τις παράνομες πληρωμές, αλλά και στην εκτέλεσή της, καθώς οι Γερμανοί για να υπολογίζεται υψηλότερο το ποσοστό της ελληνικής προστιθέμενης αξίας, συμπεριελάμβαναν στην κατασκευή των υποβρυχίων τιμολόγια άσχετα με αυτή την σύμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εταιρεία FERROSTAL AG, με παρουσία σε πάνω από 60 χώρες και 4.500 εργαζομένους, «λάδωσε» για να αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων στην Ελλάδα. Μόνο για το «Παπανικολής», σύμφωνα με τις καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου, δόθηκαν 10-12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ γενικά οι προμήθειες - ρεκόρ που καταβάλλονταν από τους Γερμανούς ξεπερνούσαν το 5% του κόστους της παραγγελίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, από το 1999 και μετά στις δωροδοκίες μεσολαβούσε δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης που έπαιρνε ποσοστά 10% και είχε συγκροτήσει δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: