Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Διαστροφές

 Προξενεί ιδιαίτερη αποστροφή η είδηση στα πρωτοσέλιδα για κάποιον που βασάνιζε με ανομολόγητους τρόπους άτομα ανάπηρα, βιντεοσκοπούσε τα ‘κατορθώματά’ του και ανέβαζε τα βίντεο σε συνδρομητικό κανάλι στο YouTube. Και μόνο εδώ αν σταματήσει κανείς νιώθει να βρίσκεται σε μια αρρωστημένη ατμόσφαιρα. Ωστόσο η συνέχεια είναι ακόμη πιο τραγική: το κανάλι είχε, λέει, εικοσιτρείς χιλιάδες (αριθμός: 23.000) συνδρομητές, ανθρώπους (αν αυτή είναι η κατάλληλη λέξη) που πλήρωναν για να παρακολουθούν τα ‘δημιουργήματά’ του. Εδώ πλέον πρόκειται όχι για ατομική αρρώστια αλλά για βαριά επιδημία, με συνέπειες χειρότερες από την Covid-19. 

     Βέβαια η αρχή έγινε εδώ και χρόνια με τα διάφορα τηλεοπτικά ‘ριάλιτι’ και τον εθισμό του κοινού στο κάθε είδους ηδονοβλεπτικό θέαμα (με την ανάλογη προκαταβολική διαφήμιση για το τι θα κάνουν οι πρωταγωνιστές on camera). Από εκεί και πέρα η απόσταση προς ένα εν πολλοίς ανεξέλεγκτο μέσο όπως το Διαδίκτυο δεν είναι παρά ένα βήμα. Η ευκολία της χρήσης των κοινωνικών δικτύων έχει καλλιεργήσει φαινόμενα όπως η ανάρτηση κάθε είδους ακαταλλήλων εικόνων και η εκδικητική πορνογραφία, συχνά συνδυασμένα με ζωντανές πράξεις βίας, όπου με αυξανόμενο ρυθμό πρωταγωνιστούν ανήλικοι. Τα παραδείγματα γύρω μας πληθαίνουν καθημερινά, με ακραίο το πρόσφατο γεγονός με το οποίο αρχίσαμε. Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει διάπλατα. Και με λίγη χρήση της φαντασίας μας, μπορούμε να σκεφθούμε που μπορούν να φθάσουν τα πράγματα με τη διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης.

     Σε ανθρώπινο/θεσμικό επίπεδο, αν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αυτεπάγγελτη εισαγγελική παραγγελία, προχωρήσει σε ταυτοποίηση κάποιων από τους ενόχους και η δικαιοσύνη σε αυστηρές ποινές τόσο των φυσικών αυτουργών όσο και των θεατών (που κι αυτοί ηθικοί δράστες είναι εν προκειμένω), με δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, ίσως να μειωθεί κάπως το νοσηρό και εγκληματικό αυτό φαινόμενο. Ωστόσο, η ριζική θεραπεία δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με την προχωρημένη τεχνολογία ούτε με νομικά μέσα, αλλά με την αναθέρμανση της παραδοσιακής Χριστιανικής ηθικής (που τόσο χλευάζεται και περιφρονείται τόσο από την ‘προοδευτική’ αριστερά όσο και από και την ‘φιλελεύθερη’ δεξιά) και την απόρριψη των μοντέρνων παιδαγωγικών και κοινωνικών πειραματισμών με ‘συμπεριληπτικές’ σεξουαλικές αγωγές και αποδομήσεις φύλων και κατάργηση κάθε ηθικού φραγμού. Τα αποτελέσματα των τακτικών αυτών τα βλέπουμε και τα ζούμε. Ο Θεός να μας ελεήσει όλους στο κατάντημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: