Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Περί ανορθοφωνίας

 Δεν ξέρω ποιες δοκιμασίες περνούν ή με τι κριτήρια προσλαμβάνονται οι υποψήφιοι εκφωνητές στο ραδιόφωνο (δεν μιλάω για τους δημοσιογράφους που παρουσιάζουν ενημερωτικές εκπομπές, αλλά ειδικά για εκείνους που διαβάζουν τα δελτία των ειδήσεων). Αναφέρομαι κυρίως στον επίσημο κρατικό φορέα, την ΕΡΤ, από την οποία και περιμένω κάτι ποιοτικά περισσότερο. Επειδή ακούω συχνά ειδήσεις στο αυτοκίνητο, καταγράφω κάποιες προσωπικές παρατηρήσεις για τους εκφωνητές των ωριαίων δελτίων.

     Πρώτο ατόπημα είναι η βιασύνη. Κατανοώ ότι υπάρχει πίεση χρόνου για τα σύντομα δελτία, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να διαβάζονται αυτά απνευστί, με πλήρη μερικές φορές περιφρόνηση των σημείων στίξης. Αποτέλεσμα είναι να συνδέονται προτάσεις, ακόμη και διαφορετικές ειδήσεις, λες και δεν υπάρχουν τελείες μεταξύ τους.

     Έπειτα, συχνά κάποιοι εκδηλώνουν κακό χρωματισμό του λόγου, με τονισμό και αναβίβαση της φωνής σε άσχετες συλλαβές (π.χ. «ΚΑτα την προανάκριση διαπιστώθηκε…»), ωσάν να πρόκειται για απαγγελία κάποιου θεατρικού μονολόγου. Στο άλλο άκρο, μερικοί κάθε τόσο καταπίνουν συλλαβές ή τις εκφωνούν με μισή φωνή, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει νόημα. Επίσης στην σύνταξη των δελτίων όχι σπάνια υπάρχουν ατελείς προτάσεις, χωρίς ρήματα, λες και πρόκειται για τίτλους εφημερίδων.

     Και κάτι για τα σύντομα δελτία καιρού. Ακούμε τα γενικά για όλη τη χώρα, τα ειδικά για τον καιρό της Αθήνας και στο τέλος, ως κάποια απόφυση, τη φράση «ίδιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, με θερμοκρασίες…». Δυο συγκεκριμένες λέξεις παραπάνω για την πόλη μας, έστω και ως επανάληψη, δεν θα έβλαπταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: