Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Έγκλημα και ασυλία

Η είδηση φάνηκε πρόσφατα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων [ενδεικτικά ΕΔΩ και ΕΔΩ]: ένας αρχαιολόγος που είναι υπεύθυνος για τις αρχαιότητες της Μυκόνου έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από ‘καλά παιδιά’ που υπερασπίζονται τα τοπικά οικοδομικά συμφέροντα του διαβόητου Κυκλαδικού νησιού, τα οποία παραβιάζουν κανόνες δόμησης που έχουν να κάνουν με την προστασία των αρχαιολογικών χώρων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Όταν το νησί προσδοκά εκατομμύρια από τους διάφορους ‘πλούσιους και διάσημους’ όλου του κόσμου που συρρέουν εκεί για τα έξαλλα πάρτυ τους, είναι δυνατόν να σταθεί εμπόδιο ένας ευσυνείδητος δημόσιος λειτουργός;

     Με αφορμή την εγκληματική αυτή επίθεση, καθώς και απειλητικές επιστολές προς άλλη αρχαιολόγο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει ένα νησί στην Ελλάδα που είναι υπεράνω του νόμου και ότι η κατάσταση θα αντιμετωπισθεί αποφασιστικά. Να το δούμε στην πράξη. Α ναι: να μην ξεχάσει και τη φορολογική πλευρά του ζητήματος, μια και έχουμε δει στο παρελθόν να εκδιώκονται οι εφοριακοί που πήγαιναν για έλεγχο σε τουριστικές περιοχές.

      Αλλάζουμε θέμα, όχι όμως και γενικό κλίμα. Εκτός από νησιά υπάρχουν και άλλοι χώροι στην Ελλάδα όπου η παραβατικότητα και η ανομία κυριαρχεί, εις πείσμα νόμων και κανόνων και καλών προθέσεων υπουργών και άλλων θεσμικών προσώπων. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια, όπου η ανομία παίρνει διάφορες μορφές. Από την φασιστική βία ποικίλων ακραίων ομάδων εναντίον φοιτητών και καθηγητών, την παρεμπόδιση μαθημάτων και άλλων ακαδημαϊκών διαδικασιών, ως την παροχή ασύλου για διάφορες εξωπανεπιστημιακές δράσεις (η διακίνηση ναρκωτικών και η κατασκευή κοκτέιλ μολότωφ για ‘κοινωνική’ χρήση είναι δυο που έρχονται πρόχειρα στο νου) ως το ‘σύνδρομο της Αθήνας’ που περιγράφει ο καθηγητής Αρ. Χατζής σε πρόσφατο άρθροτου: την ρύπανση και την εκούσια γενική φθορά των πανεπιστημιακών κτιρίων από «ένα πάτσγουορκ κακότεχνων γκράφιτι, ακατανόητων συνθημάτων, σχισμένων αφισών, κουρελιασμένων πανό, βρομιάς και κακογουστιάς». Κάποια ιδρύματα έχουν και άλλα πιο ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως μαθαίνω εκ των έσω, στο πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή κυκλοφορούν αδέσποτα σκυλιά που επιτίθενται σε φοιτητές και προσωπικό, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να παίρνουν κανένα μέτρο, δια τον φόβον των ζωοφίλων. Φαίνεται ότι ακόμη και τα ζώα έμαθαν να εκμεταλλεύονται το επαίσχυντο ‘άσυλο’.

     Στο αστυνομικό ρεπορτάζ κάθε τόσο βλέπουμε να εμφανίζονται εν είδει guest star τα Ζωνιανά και τα Εξάρχεια. Δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι τόποι στην Ελλάδα που θεωρούν εαυτούς υπεράνω νόμων. Όταν διαβάζουμε για καρτέλ εγκληματιών σε χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία, ας σκεφτόμαστε ότι το μόνο που αλλάζει είναι η κλίμακα μεγέθους της ανομίας και της εγκληματικότητας. Το πνεύμα είναι δυστυχώς το ίδιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: