Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Αγία Βαρβάρα

 Μέρα που είναι σήμερα, θυμούμαι μια αληθινή ιστορία που διηγόταν η μακαρίτισσα θεία Γαβριέλλα, Ιταλίδα στην καταγωγή και Ελληνίδα εξ αγχιστείας.

     Ο πατέρας της ήταν χημικός και εργαζόταν σε εργοστάσιο εκρηκτικών υλών. Δεν ήταν θρήσκος αλλά φορούσε πάντα μια χρυσή αλυσίδα με μια μικρή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, σαν φυλαχτό λόγω επαγγέλματος. Ένα πρωί έβγαλε την αλυσίδα για να πλυθεί και έφυγε για τη δουλειά ξεχνώντας να την ξαναβάλει στο λαιμό του. Λίγο αργότερα η γυναίκα του την είδε αφημένη στο σπίτι, και ανήσυχη την πήρε και έτρεξε να του την δώσει. Το εργοστάσιο ήταν κοντά στο σπίτι, και φθάνοντας εκεί τον φώναξε από τον φράχτη. Εκείνος την άκουσε και βγήκε από το γραφείο του να δει τι τον θέλει. Ενώ βρισκόταν έξω, μέσα στο εργοστάσιο έγινε μια ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις και στο γραφείο του, ίσως και θύματα (η θεία ήταν τότε μικρή και δεν της είπαν κάτι σχετικό). Η Γαβριέλλα πάντα αναφερόταν με συγκίνηση στο γεγονός αυτό, λέγοντας ότι ο πατέρας της σώθηκε από θαύμα της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και από την αφοσίωση και την αγάπη της μητέρας της για κείνον.   

     Είναι γνωστό ότι η Αγία Βαρβάρα τιμάται σε διάφορες χώρες και θρησκευτικές παραδόσεις (όχι μόνο στον Ορθόδοξο κόσμο) ως προστάτις του πυροβολικού και όλων των επαγγελμάτων που σχετίζονται με εκρήξεις (π.χ. διάνοιξη σηράγγων) και αλλού και των πυροσβεστών (εξαιτίας του κεραυνού που θανάτωσε τον ειδωλολάτρη και παιδοκτόνο πατέρα της), καθώς και του Ιταλικού ναυτικού. Όπως διαβάζω, η λέξη Santabarbara χρησιμοποιείται στα ιταλικά και τα ισπανικά για να υποδηλώσει την πυριτιδαποθήκη ενός πλοίου ή φρουρίου, όπου παραδοσιακά τοποθετούν ένα αγαλματίδιο της Αγίας για να τους προστατεύει από αιφνίδιες εκρήξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: