Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Απόρρητα

Θα μιλήσω γενικά, χωρίς να υπονοώ τίποτε και για κανέναν. Σ’ έναν κόσμο όπου οι ψηφιακές επικοινωνίες έχουν περισσότερες ‘τρύπες’ από ένα ψιλό κόσκινο ακούγεται τουλάχιστον οξύμωρη η ανακάλυψη ότι το τηλέφωνο ενός συγκεκριμένου προσώπου, ανεξάρτητα από ιδιότητα, ήταν στόχος παρακολούθησης (νόμιμης ή παράνομης). Βέβαια ο σχετικός θόρυβος διογκώνεται από τα κόμματα για το προσδοκώμενο πολιτικό όφελος. Τα περί προστασίας των θεσμών, της δημοκρατίας και τα τοιαύτα αποτελούν μάλλον το διακοσμητικό ‘γλάσο’ στο κέικ.

     Κάθε κράτος έχει τα μυστικά του και συλλέγει πληροφορίες δυνητικά χρήσιμες για την ασφάλειά του, χωρίς οι άλλοι να γνωρίζουν ότι τις κατέχει. Για τον σκοπό αυτό διαθέτει και τις ανάλογες υπηρεσίες. Σε μια ιδανική κοινωνία δεν θα υπήρχαν μυστικά και όλα θα ήταν στο φως, γυμνά και τετραχηλισμένα. Επειδή όμως δεν ζούμε σ’ έναν τέτοιο κόσμο, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αναρτώνται στα περίπτερα και τις οθόνες όλες οι πληροφορίες, τα σχέδια και οι επιδιώξεις του κράτους. Αυτή η αρχή ισχύει σε όλο το γεωγραφικό και πολιτικό φάσμα, από τις πιο ακραίες δικτατορίες (κάθε χρώματος) μέχρι τις ακραιφνέστερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Η διαφορά έγκειται στους τρόπους και την έκταση συλλογής των πληροφοριών και στον σκοπό για τον οποίο αυτές χρησιμοποιούνται (προστασία του κράτους ή εκβιασμός και εξόντωση αντιπάλων). Και βέβαια στον βαθμό λογοδοσίας των υπηρεσιών απέναντι στο ίδιο το κράτος.

     Επί του προκειμένου, δεν έχω ιδέα αν υπήρχε θεμιτός αποχρών λόγος για παρακολούθηση του τηλεφώνου του συγκεκριμένου πολιτικού. Το ζήτημα δεν με αφορά, και εφόσον ανακαλύφθηκε θα πρέπει να εξετασθεί από τα αρμόδια όργανα με την δέουσα ευαισθησία, αλλά και εχεμύθεια. Θα είχα μειωμένη εμπιστοσύνη στο κράτος αν οι απόρρητοι μηχανισμοί προστασίας του ήταν έκθετοι στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων. Καλώς ή κακώς, κάποια πράγματα πρέπει να μένουν μακριά από τους προβολείς. Για να θέσω το θέμα ως υπόθεση δευτέρου είδους (αντίθετη του πραγματικού), αν υπήρχε όντως μια σοβαρή υποψία για κάποιον, θα ήθελε αυτός να γίνει ευρέως γνωστή η υποψία αυτή;      

Δεν υπάρχουν σχόλια: