Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Ψέματα

 Την εποχή της αλήστου μνήμης Σοβιετίας κυκλοφορούσε το εξής ανέκδοτο: «Στα σοβιετικά μέσα ενημέρωσης οι ειδήσεις χωρίζονται σε αληθινές, πιθανές και ψευδείς. Στις αληθινές ανήκει η αναγγελία της ακριβούς ώρας και στις πιθανές η πρόγνωση του καιρού».
     Τώρα βέβαια τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Δεν χρειάζεται ούτε να ανατρέξουμε στο παρελθόν ούτε να ταξιδέψουμε εκτός συνόρων (άλλωστε δεν το επιτρέπουν οι περιστάσεις). Για τα ψέματα φροντίζουν τα ‘δημοκρατικά’ μέσα της σύγχρονης ‘διαφώτισης’, όπως προοδευτικές εφημερίδες, κανάλια και διαδίκτυο, που έσπευσαν να αναδείξουν εικόνες και φιλμ αρχείου (παλαιοτέρων ετών) για να προβάλουν θορυβωδώς την δήθεν απειθαρχία της Εκκλησίας στα μέτρα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.  
     Επειδή συλλογικά έχουμε πάθει ένα είδος ανοσίας ή μιθριδατισμού στο ψέμα (του αλλάξαμε και όνομα, το βαφτίσαμε fake news επί το ευγενέστερον, και το καταπίνουμε αμάσητο), και οι πολιτικοί θεσμοί και εξουσίες μπορεί να το επισημαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις (όταν εξυπηρετεί δικούς τους σκοπούς) αλλά δεν κάνουν τίποτε για να το περιστείλουν, θα άξιζε τον κόπο να ασκηθεί εκ μέρους της Εκκλησίας μια ποινική δίωξη στα Μέσα εκείνα που έκαναν τις σχετικές προβολές. Η διεκδίκηση αποζημίωσης μερικών εκατομμυρίων ευρώ για ηθική βλάβη θα ‘έτσουζε’ περισσότερο από πολλές δηλώσεις διαμαρτυρίας, που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Και όποιος θέλει ας το ξανακάνει.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ορθότερα να κατατεθεί μήνυση όχι από την ηγεσία της Εκκλησίας αλλά από εκείνα τα πρόσωπα που φαίνονται στα σχετικά βίντεο (ιερείς) και των οποίων χρησιμοποιήθηκε η εικόνα διαστρεβλωτικά και παρά τη θέλησή τους...
Νομικός τις

Konstantinos είπε...

Πλυ σωστὰ τὰ γράφετε, Γιατέ μου Παραέγινε τὸ κακό. π.κ

Α. Παπαγιάννης είπε...

Νομικέ, ίσως αυτό να είναι νομικά ορθότερο, αλλά στο πρόσωπο των ιερέων διαβάλλεται η Εκκλησία, που έχει και το κύρος και τις νομικές υπηρεσίες για μια τέτοια ενέργεια. Αφήνοντας κατά μέρος το κόστος μιας αγωγής, η μακρά ψυχική ταλαιπωρία για κάποιον προσωπικά εμπλεκόμενο δεν θα ήταν καθόλου αμελητέα.