Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Εόρτιο ανάγνωσμα

 Ανάμεσα στα δεκατρία παλαιοδιαθηκικά αναγνώσματα του Εσπερινού της σημερινής μεγάλης εορτής υπάρχει κι ένα εν πολλοίς άγνωστο (διότι δεν διαβάζεται συνήθως) μικρό απόσπασμα από το Δ΄ βιβλίο των Βασιλειών [2:19-22]. Ο προφήτης Ελισαίος, μετά την αρπαγή του Ηλία στον ουρανό με το πύρινο άρμα, πηγαίνει στην Ιεριχώ. Οι κάτοικοί της του λένε: «Όπως βλέπεις, η πόλη μας είναι σε όμορφο μέρος, αλλά τα νερά είναι ανθυγιεινά και η γη άκαρπη». Και είπε ο προφήτης: «Φέρτε μου μια λεκάνη καινούργια και βάλετε μέσα αλάτι». Και πήρε και πήγε στην πηγή του νερού και το έρριξε εκεί λέγοντας: «Αυτά λέγει ο Κύριος: τα νερά αυτά τα καθάρισα, και δεν θα πεθαίνει πλέον κανείς από αυτά ούτε θα μένει γυναίκα άτεκνη». Και καθαρίστηκαν τα νερά μια για πάντα, όπως το είπε.
     Έμεινα στο ανάγνωσμα αυτό διότι αποτελεί ένα παράδειγμα της αγιαστικής και θεραπευτικής ενεργείας του Θεού στο περιβάλλον και στα μολύσματά του, στα οποία περιλαμβάνονται και οι λοιμώδεις αρρώστιες που τόσο έχουν επηρεάσει τη ζωή μας όλη την περασμένη χρονιά. Αν οι αρχαίοι έλεγαν «σὺν Ἀθηνᾷ καὶ σὺ χεῖρα κίνει», ας μη ξεχνούμε ότι ισχύει ακόμη περισσότερο και το αντίστροφο, που το εκφράζει ο λόγος του Αποστόλου Παύλου, ότι «οὐ τοῦ θέλοντος οὐδὲ τοῦ τρέχοντος, ἀλλὰ τοῦ ἐλεοῦντος Θεοῦ». Όπως γράφαμε και προ ημερών, μπορεί να κάνουμε πάμπολλα πράγματα από επιστημονικής και άλλης απόψεως, να πάρουμε διοικητικά και υγιεινολογικά μέτρα, αλλά να μη μένουμε με την ψευδοπεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό θα λύσουμε όλα μας τα προβλήματα. Αρκεί μια νέα μετάλλαξη του ιού για να φέρει τα πάνω κάτω.  
     Τέτοια μέρα που είναι, ας σκεφθούμε κι αυτό που μας λέει η ευχή του Αγίου Πατριάρχου Σωφρονίου στον Μεγάλο Αγιασμό: «Σήμερον τὰ τοῦ Ἰορδάνου νάματα εἰς ἰάματα μεταποιεῖται τῇ τοῦ Κυρίου παρουσίᾳ». Δεν είναι ποιητική φαντασία αλλά πραγματικότητα, αρκεί να το πιστεύουμε και να το ευχόμαστε, κλήρος και λαός, αρχόμενοι και άρχοντες.


1 σχόλιο:

ΕΛΙΣΑΒΕΤ είπε...

Πολύ όμορφα ,διδακτικά και παρήγορα τα αναγνώσματα της Π.Διαθηκης .Το συγκεκριμένο είναι όντως άγνωστο ,όμως πολύ πολύ επικαιρο .Ευχαριστούμε για την ανάρτηση!