Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Κολοκυθιά

Με τι ασχολείται ο κόσμος...
     Ενώ η έγνοια των περισσοτέρων ανθρώπων πάνω στη γη είναι κυρίως η πιθανή μελλοντική εξέλιξη της νόσου Covid-19 και οι επιπτώσεις της στην υγεία, τον τουρισμό, την οικονομία και τη γενική ευημερία του πλανήτη μας, κάποιοι άνθρωποι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους λίγο πιο έξω. Έτσι, μια ομάδα αστροφυσικών και άλλων ειδικών επιστημόνων δημοσίευσε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο πιο πιθανός αριθμός εξωγηίνων πολιτισμών στον γαλαξία μας, με τους οποίους θα μπορούσαμε να έλθουμε σε επαφή, είναι 36. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την λεγόμενη εξίσωση του Drake, που λαμβάνει υπόψη επτά παράγοντες όπως τον αριθμό των άστρων που σχηματίζονται στον Γαλαξία κάθε χρόνο, την θεωρητικά απαιτούμενη χρονική διάρκεια για να δημιουργηθεί εξελικτικά ένας πολιτισμός και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αρχίσει να στέλνει σήματα στο διάστημα.
     Ομολογώ ότι δεν με είχε απασχολήσει ποτέ ο αριθμός αυτός, και νιώθω τύψεις γι’ αυτό. Τουλάχιστον κάποιοι τον υπολόγισαν, και μας έκαναν τη χάρη να μας το πουν κιόλας. Γιατί όμως να τον δεχθούμε; Ίσως είναι καλύτερα να παίξουμε μια διαστημική ‘κολοκυθιά’  και ο καθένας να προτείνει το δικό του νούμερο (γιατί να είναι 36 και όχι 38 ή 4513 ή κανένας;). Η δική μας πρόταση θα είναι εξίσου αξιόπιστη με οποιαδήποτε άλλη, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τρόπος να την αποδείξει ή να την απορρίψει κανείς. Πάντως τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε λίγο πιο ήσυχοι, αφού τα μεγάλα ερωτήματα του σύμπαντος δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους επιστήμονες.

2 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΓΙΑΤΡΕ,"ΟΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ"ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΧΟΥΥΝ ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ.(ΠΕΙΝΑ,ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ,.....)

Α. Παπαγιάννης είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι, κύριε Ευάγγελε...