Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

‘Οι θεοί των εθνών δαιμόνια’

Ο σύγχρονος δυτικός, λογικοκρατούμενος κόσμος αρνείται (ή στην ηπιώτερη εκδοχή δυσκολεύεται) να δεχθεί την ύπαρξη Θεού, αγίων, αγγέλων και αοράτου κόσμου, διότι όλα αυτά υπερβαίνουν την θεοποιημένη λογική αντίληψή του. Ωστόσο δεν έχει κανένα πρόβλημα να γιορτάζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή το Halloween, παγανιστική γιορτή που πήρε δήθεν ‘χριστιανική’ χροιά (εορτή των Αγίων Πάντων) και μετεξελίχθηκε σε ‘τιμή’ προς φαντάσματα, διαβόλους, μασκοφόρους και κολοκύθες με αναμμένα κεριά, κάτι που σερβίρεται ακόμη και στα παιδιά με τη μορφή αθώου παιχνιδιού. Ακόμη και η Google, εμβληματική εταιρεία της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, αφιερώνει τη σημερινή μέρα στις… κολοκύθες και τους βρυκόλακες. Μέχρι εκεί λοιπόν φθάνουν τα όρια της λογικής. Κι αν ο δυτικός κόσμος έχει τέτοια τάση για τα ειδωλολατρικά και σατανιστικά παραμύθια, τι δουλειά έχουν αυτά στον ελληνικό Ορθόδοξο χώρο; Και αξίζει να παίρνουν πρωτοσέλιδη θέση στα δικά μας μέσα ενημέρωσης (π.χ. ΕΔΩ); Τη μία μέρα τιμούμε γιορτές του έθνους και της πίστης μας και την άλλη κάνουμε σπονδές στον διάβολο; Κάτι μας λέει ο απόστολος Παύλος γι’ αυτό, όταν γράφει στους Κορινθίους: «οὐ δύνασθε ποτήριον Κυρίου πίνειν καὶ ποτήριον δαιμονίων· οὐ δύνασθε τραπέζης Κυρίου μετέχειν καὶ τραπέζης δαιμονίων». Ας κάνουμε λοιπόν τις επιλογές μας, αποδεχόμενοι και τις συνέπειες.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει μίστερ Παπαγιάννη, το Halloween είναι παγανιστική εορτή.
Τα Χριστούγεννα δεν ειναι? Γιατί καθόσον γνωρίζω προ 2 χιλιετηρίδες Σατουρνάλια τα λέγανε.....

Απόστολο είπε...

Και νομίζουν ότι η επιλογή είναι δύσκολη. Όσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις ένα σκουπίδι από τον κάδο από ένα αστραφτερό και άνετο λουστρίνι γνωστού και πανάκριβου οίκου. Μόνο που το δεύτερο προσφέρεται δωρεάν. Άμα δεν βλέπεις όμως...

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ανώνυμε, άλλο πράγμα είναι να μεταμορφώνεις μια πρώην ειδωλολατρική τελετή σε καθαρά Χριστιανική εορτή με νόημα και περιεχόμενο και άλλο είναι να διαιωνίζεις τον παγανισμό και τη δαιμονολατρία υπό το πρόσχημα και το όνομα μιας δήθεν "εορτής".

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ(ΜΑΣΚΕΣ) ΠΑΝΤΟΤΕ, ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΕ HALLOWEEN ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ(31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

"Ο ΣΑΤΑΝΑΣ,Ο ΜΕΓΑΣ ΨΕΥΣΤΗΣ,ΑΠΑΤΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ,ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΓΓΕΛΩΝ,ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΑΝΑΜΙΓΝΥΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ"ΣΕΛΙΣ 93, ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ. Υ.Γ. ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟΝ 30/10/18-10:43 μ.μ.

ΚΩΣΤΑΣ. είπε...

Αθεολόγητος λαός στα χέρια της νέας τάξης πραγμάτων

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου το κάνεις ψιλά να το καταλάβω καλύτερα μίστερ Παπαγιάννη? Τα Σατουρνάλια μεταμορφώθηκαν σε Χριστούγεννα και είμαστε οκ με αυτό αλλά η μεταμόρφωση του Halloween σε βρίσκει αντίθετο διότι? Τι? Διότι η μεταμόρφωση μιας παγανιστικής γιορτής σε χριστιανική αλλωτριωνει το νόημα της και διαιωνίζει μια παγανιστική και δαιμονολατρικη άποψη? Σαν τα Σατουρναλια που έγιναν Χριστούγεννα ένα πραμα δηλαδή....

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ανώνυμε, ο Χριστιανισμός κάποτε έβαλε μια χριστιανική γιορτή στη θέση των ειδώλων, με άλλο νόημα και άλλο περιεχόμενο, διαγράφοντας το ειδωλολατρικό της παρελθόν. Μετά από 2000 χρόνια, και σε έναν κόσμο που έχει ασπασθεί τον Χριστιανισμό (τουλάχιστον κατ' όνομα), τι νόημα έχει η αναβίωση του παγανισμού; Αυτό είναι όλο. Και βέβαια, καταναγκασμός δεν υπάρχει: όπως έγραψα, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΤΟΥΡΝΑΛΙΑΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ(ΑΤΑΞΙΑ) ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ που αναφέρθηκε
"ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ" ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ είναι Έκδοσις της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος "Ο Σταυρός" (Αθήνα).