Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Η φάρσα της τέχνης

Αν δεν το μάθατε την περασμένη εβδομάδα, δική μου η παράλειψη, αλλά τώρα μπορούμε να δούμε το γεγονός ολοκληρωμένο. Ένας ‘καλλιτέχνης’ (απαραίτητα τα εισαγωγικά) που αποκρύπτει την ταυτότητά του πίσω από το παρατσούκλι Banksy, ζωγράφισε έναν πίνακα με τίτλο ‘Κορίτσι με μπαλόνι’ και τον έδωσε στον οίκο Sotheby για δημοπρασία. Πόσα θα δίνατε εσείς για ένα ζωγραφισμένο κορίτσι με ένα κόκκινο μπαλόνι (ξέρετε, αυτά που ζωγραφίζουν όλα τα νήπια στον παιδικό); Ρητορικό το ερώτημα, μια και ο ‘πίνακας’ έφτασε να κατακυρωθεί σε ανώνυμη ‘συλλέκτρια’ (συχνά τα εισαγωγικά σήμερα, αλλά απολύτως δικαιολογημένα) για το ποσό του 1,04 εκατομμυρίου στερλινών. Από εκεί και πέρα αρχίζει το θρίλερ. Διότι μόλις έπεσε το σφυρί του δημοπράτη για τρίτη φορά και έκλεισε τυπικά η διαδικασία, το κοινό που παρακολουθούσε το θέαμα είδε με κατάπληξη τον πίνακα να εξαφανίζεται μέσα στο κάδρο του και να σχίζεται σε λωρίδες. Ο καλλιτέχνης-φαρσέρ είχε ενσωματώσει στην κορνίζα έναν καταστροφέα εγγράφων (shredder) που μετατρέπει το χαρτί σε σερπαντίνες!
     Τέλος της παράστασης; Ναι, αλλά όχι και του πίνακα. Η ανώνυμη συλλέκτρια δήλωσε ότι θα καταβάλει το τίμημα της αγοράς (προφανώς έχει πρωτογενές πλεόνασμα σε λίρες), μια και τα κουρέλια του χαρτιού αποτελούν ένα νέο ‘έργο τέχνης’ που ο φαρσέρ ονόμασε «Η αγάπη είναι στον σκουπιδοτενεκέ» και που θα εκτίθεται στο κοινό, με το ανάλογο τίμημα βεβαίως. Μάλιστα οι ‘ειδικοί’ θεωρούν ότι η αξία του ‘πίνακα’ διπλασιάσθηκε με το τέχνασμα του Banksy.
     Μετά από τα παραπάνω, αν είχατε την οποιαδήποτε γνώμη για τη σύγχρονη ‘τέχνη’ και για το πώς δημιουργούνται τεχνητές ‘υπεραξίες’ σε έναν κόσμο σε κρίση, ίσως είναι καιρός να την αναθεωρήσετε. Εναλλακτικά, συμβουλευθείτε ψυχίατρο.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι να σου κάνει και ο ψυχίατρος ,αυτοκαταστράφηκε και αυτός...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΣ ΜΟΥ (ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΠΟΧΗ) ΕΛΕΓΕ, "ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΙΑ ΟΠΗ(ΤΡΥΠΑ) ΣΤΟ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΟΠΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ"

Α. Παπαγιάννης είπε...

Καλό...

28η Οκτωβρίου είπε...

Πολύ εύστοχο😊😊😊