Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Απόηχος

Δεν σχολιάσαμε εγκαίρως το δημοψήφισμα των Σκοπίων (άλλο θέμα πήρε προτεραιότητα). Όπως κάθε ανάλογη διαδικασία, το αποτέλεσμα είχε σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τον τρόπο που τέθηκε το ερώτημα. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος αντέδρασε ανάλογα με το πώς το κατάλαβε, αλλά και με τη συναισθηματική χροιά που έδωσε στο ζήτημα. Τόσο αυτοί που προσήλθαν και υπερψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και εκείνοι (οι περισσότεροι) που απέσχαν από την ψηφοφορία θεώρησαν ότι δίνουν το δικό τους μήνυμα και νόημα στην ενέργειά τους. Πόσο θα μετρήσει; Κύριος οίδε. Διότι οι ιθύνοντες δεν φαίνεται να υπολογίζουν το μεγάλο ποσοστό της αποχής, που ακυρώνει συνταγματικά το δημοψήφισμα, και σπεύδουν να προωθήσουν τη συμφωνία. Από κοντά και οι ποικίλοι ηθικοί αυτουργοί του εξωτερικού, που συμβουλεύουν, παρακινούν και ενθαρρύνουν τον Ζόραν Ζάεφ να κάνει την κωλοτούμπα, κατ’ απομίμησιν του πρώτου διδάξαντος, ενώ ακούγονται και φήμες ότι συζητιέται ακόμη και βραβείο Νόμπελ ειρήνης (φαντάζομαι με εξειδίκευση στις... ασκήσεις εδάφους).
     Μια ακόμη σκέψη. Είδαμε όλον αυτό τον καιρό τον Δυτικό κόσμο (Ευρώπη, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ) να χρησιμοποιεί κάθε μέσο (επισκέψεις επί επισκέψεων) και κάθε διαθέσιμο πρόσωπο (ακόμη και πρώην προέδρους και άλλους πολιτικούς) για να προωθήσει προς το συμφέρον την έκβαση του δημοψηφίσματος (και να μην έχετε αμφιβολία ότι, αν τυχόν αποφασίζαμε κι εμείς να κάνουμε δημοψήφισμα για το θέμα, θα έκανε και σε μας την τιμή ο πρώην πρόεδρος να μας απευθύνει γραπτό μήνυμα ένθερμης υποστήριξης). Το ίδιο βλέπουμε και τώρα για την επόμενη φάση. Και όμως, όλοι αυτοί οι, ασφαλώς αγνών και ειλικρινών προθέσεων, διεθνείς χειραγωγοί κατηγορούν τη Ρωσία για ανάμιξη στο θέμα της συμφωνίας! Υπάρχει λοιπόν και υπερθετικός βαθμός στην υποκρισία.  
      Εδώ που τα λέμε, ποσώς τους ενδιαφέρει τους ΗΠΑτικούς και άλλους Δυτικούς πώς θα λέγεται η βορείως των συνόρων μας χώρα. Σημασία έχει να παραμείνει προσδεδεμένη στο δικό τους γεωστρατηγικό άρμα και όχι σε καμιά τσαρική άμαξα. Από εκεί και πέρα, αν θα λέγεται ‘Βόρεια Μακεδονία’ ή ‘Άκρα Νοτιοανατολική Λαπωνία’, για κείνους θα είναι ένα και το αυτό. Κι ας λένε ό,τι θέλουν οι εντόπιοι.

3 σχόλια:

iEpikaira είπε...

Το παρόν σχόλιο απευθύνεται προς εσάς κ. Παπαγιάννη με όλη την εκτίμηση που τρέφουμε προς το πρόσωπό σας θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε και για μια άλλη διάσταση του Σκοπιανού...

https://i-epikaira.blogspot.com/2018/06/blog-post_67.html

όπως επίσης και εδω: http://i-epikaira.blogspot.com/2018/06/wikileaks.html

και εδώ: https://i-epikaira.blogspot.com/2018/02/blog-post_57.html

με τα παραπάνω συμπεράσματα κατά νου και έχοντας υπόψη τα πολύ σημαντικά παρακάτω:

https://i-epikaira.blogspot.com/2018/05/blog-post_60.html

το Σκοπιανό είναι ξεκάθαρο από ποιούς δρομολογείται και από που κατευθύνεται...

με ιδιαίτερη εκτίμηση
iEpikaira

ΥΓ Μπορείτε να βρείτε πολύ περισσότερες πληροφορίες στις κατά καιρούς αναρτήσεις μας και εδώ https://i-epikaira.blogspot.com/search/label/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C

Α. Παπαγιάννης είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο, τις παραπομπές και την αναδημοσίευση.
Με τόσα και τέτοιου μεγέθους συμφέροντα να "παίζονται" στην περιοχή μας, σίγουρα θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε (να μη πω να απαιτήσουμε)κάτι παραπάνω στο θέμα του ονόματος, και όχι μόνο.
Αλλά ποιος δίνει σημασία στους "ιθαγενείς";
Καλή συνέχεια.

Απόστολος-Γεώργιος Ι. Σοφός είπε...

Τελικά, αν "εμείς" είμαστε ανόητοι, αυτοί είναι περισσότερο...