Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Τοις μετρητοίς

Επειδή πολλά ακούγονται στη χώρα μας για την υποχρεωτική εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες για όλους τους επαγγελματίες και όλες τις αγοραπωλησίες, ας δούμε τι γίνεται αυτές τις μέρες στη Γερμανία. Όπως  γράφει σήμερα η Guardian, κυβερνητικές προτάσεις να απαγορευθούν οι συναλλαγές σε μετρητά για ποσά άνω των 5000 ευρώ (για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας) συναντούν σκληρή αντίδραση τόσο από το κοινό όσο και από μια ευρεία συμμαχία πολιτικών κομμάτων και την εφημερίδα Bild, που δημοσίευσε ανοικτή επιστολή με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα μετρητά μας» και καλεί τους αναγνώστες να την κόψουν, να την υπογράψουν και να τη στείλουν στον γνωστό μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
     Πολιτικά κόμματα όλων των αποχρώσεων έχουν καταδικάσει τα προτεινόμενα μέτρα (που περιλαμβάνουν και την απαγόρευση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ) ως επίθεση κατά των προσωπικών δεδομένων. Ένας ‘πράσινος’ βουλευτής έγραψε: «Τα μετρητά μας επιτρέπουν να παραμένουμε ανώνυμοι στις καθημερινές μας συναλλαγές. Σε μια συνταγματική δημοκρατία, αυτή η ελευθερία πρέπει να προστατευθεί». Το ίδιο έκανε ακόμη και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidmann, που είπε στη Bild: «Θα ήταν μοιραίο αν οι πολίτες έβλεπαν ότι σιγά-σιγά τους παίρνουν τα μετρητά τους». 
     Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα ανακινηθεί τέτοιο θέμα στην Ελλάδα, είτε ως πρωτοβουλία εκ των έσω είτε ως απαίτηση εκ των έξω, καλό θα είναι να τους θυμίσουμε τι συμβαίνει αλλού. Μπορεί κάποιες χώρες (π.χ. Γαλλία και Ιταλία) να εφαρμόζουν τέτοια όρια στις χρηματικές συναλλαγές, αλλά αυτά είναι τα 3000 ευρώ (και όχι τα 70 που ακούμε να προτείνεται παρ’ ημίν). Να καλλιεργήσουμε υγιή οικονομική συνείδηση στους πολίτες, να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο την έκδοση αποδείξεων, αλλά όχι να ‘φακελώσουμε’ ακόμη και την καλημέρα που λέμε στο περίπτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: