Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Συγκρίσεις

Πάντα είναι ενδιαφέρον να μαθαίνουμε πώς λειτουργούν κάποια πράγματα αλλού. Καταγράφω λοιπόν την επόμενη απόλυτα αληθινή ιστορία, προς γνώσιν.
     Έλληνας γιατρός εργάσθηκε επί σειρά ετών στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Έχοντας επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα πληροφορήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του συνταξιοδοτικού κλάδου του NHS ότι με την συμπλήρωση των 60 ετών θα λάβει το ποσοστό του εφάπαξ και της σύνταξης που αναλογεί στα χρόνια που εργάσθηκε (που ήταν καταγεγραμμένα μέχρις ημέρας). Τα χρόνια πέρασαν και ο καιρός πλησίαζε. Τρείς μήνες πριν από τα εξηκοστά γενέθλιά του έλαβε γράμμα από την υπηρεσία που τον ενημέρωνε ότι για να αρχίσει να λαμβάνει τη σύνταξή του χωρίς καθυστέρηση, θα έπρεπε να υποβάλει μια σχετική αίτηση (παρμένη από το διαδίκτυο) μαζί με τα πιστοποιητικά γέννησης και γάμου, δεόντως μεταφρασμένα και επικυρωμένα. Έβγαλε τα δικαιολογητικά, τα επικύρωσε, τα ταχυδρόμησε και περίμενε. Μετά από είκοσι μέρες (μεσολάβησαν και οι αργίες των Χριστουγέννων) παρέλαβε με κούριερ τα δικαιολογητικά του κι ένα σημείωμα που έλεγε ότι αυτά καταχωρίσθηκαν στον φάκελό του και ότι θα τον ενημέρωναν για την πρόοδο της υπόθεσης. Τρείς μέρες αργότερα πήρε ταχυδρομικά την διαβεβαίωση ότι όλα ήταν εντάξει και ότι από την πρέπουσα ημερομηνία η σύνταξη θα αρχίσει να μπαίνει κανονικά στον τραπεζικό λογαριασμό που είχε δηλώσει. Η ενημέρωση ανέφερε αναλυτικά το ποσό της σύνταξης και του εφάπαξ, καθώς και ότι στο μέλλον θα υπήρχαν και οι σχετικές τιμαριθμικές αναπροσαρμογές. Ας σημειωθεί ότι, εκτός από την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών από τις εδώ αρχές, τη μετάφραση και την ταχυδρόμηση, η μόνη άλλη ενέργεια που χρειάσθηκε ήταν ένα τηλεφώνημα στην υπηρεσία συντάξεων για κάποιες διευκρινίσεις για τα στοιχεία της αίτησης, που του δόθηκαν μέσα σε δυο λεπτά. Ψεκάστε, σκουπίστε...
     Ξέρω ότι διαβάζοντας τα παραπάνω θα αρχίσει κανείς τις συγκρίσεις με τα παρ’ ημίν και τα βέβηλα σχόλια. Ας μη μας πιάνει όμως κατάθλιψη. Κι εδώ καλά πάμε. Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος φροντίζει να μας ενημερώνει κάθε μέρα ανελλιπώς, επακριβώς και με τον πιο υπεύθυνο τρόπο για το πόσο θα μειώνονται κάθε χρόνο οι συντάξεις μας και σε ποια ηλικία θα τις πάρουμε (όλο και πιο μεγάλη). Όσο για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μη βιάζεστε. Αν μέχρι τότε η σύνταξη έχει καταργηθεί, δεν θα χρειαστούμε κανένα χαρτί! (Αν και με την αγάπη που τρέφουμε για τη γραφειοκρατία, δεν θα παραξενευτώ αν κάποια μέρα απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά για να ΜΗ παίρνουμε σύνταξη).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι σοφοί πρόγονοί μας, όταν έλεγαν ''πολιτισμός'', εννοούσαν Δημόσια διοίκηση. Στα χρόνια όμως τα δικά μας, όταν αναφερόμαστε στην Δημόσια διοίκηση, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν σ' αυτό που βιώνουμε, στον αντίποδα του πολιτισμού: στην διαπλοκή, τον χρηματισμό, την αναξιοκρατία, την οκνηρία, την μικρόνοια και γενικώς την παρακμή.
Πόσο δύσκολο είναι άραγε, να ξαναδώσουμε στην Δημόσια διοίκηση αυτό, που πραγματικά είναι και της αξίζει; Δηλαδή περιεχόμενο και σκοπό πολιτιστικό υψηλού πολιτισμικού επιπέδου και ισχύος παγκόσμιας εμβέλειας.
Τα πράγματα είναι απλά. Αν αποφασίσουμε να βάλουμε επιτέλους στην άκρη την δική μας απροθυμία, κανένας δανειστής και κανένα μνημόνιο δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο σε μια τέτοια ελληνοπρεπή και σωτήρια για όλους μας προσπάθεια.

Φ. Μ.