Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

"Φάτε, γούνες!"

Από τα καθημερινά θέματα συζήτησης του τελευταίου δεκαημέρου στα ποικίλα Μέσα η ενδυματολογική ανατροπή που επιφέρει ο νέος υπουργός Οικονομίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Πέτσινο πανωφόρι, πουκάμισα σε κάθε χρώμα εκτός του λευκού, φυσικά παντελής απουσία λαιμοδέτη, κι όλα αυτά από κάποιον με αγγλοσαξωνική προέλευση (Αυστραλία) που, όπως θα έλεγαν οι ‘δικοί του’, θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα. Αυτή η ενασχόληση με το φαίνεσθαι, που αποτελεί βέβαια ψωμοτύρι για τους κοινωνικούς σχολιαστές, μου θύμισε κάτι παλιό, και άσχετο με το θέμα.
     Λοιπόν, ο Αρτ Μπούχβαλντ ήταν διάσημος αμερικανός ευθυμογράφος που επί πολλά χρόνια έγραφε στην ‘Ουάσιγκτον Ποστ’ και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες. Θυμάμαι που κάποτε, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, περιέγραφε με τον δικό του τρόπο μια συνάντηση κορυφής μεταξύ αμερικανών και ανατολικογερμανών, στη διάρκεια της οποίας ο αμερικανός εκπρόσωπος φταρνίσθηκε. Ακολουθεί επείγουσα διαβούλευση των ανατολικών για το μείζον ζήτημα αν θα έπρεπε κάποιος να ευχηθεί στον αμερικανό «Gesundheit!» (με τις υγείες σου) ή όχι. Τα επιχειρήματα ήταν του τύπου: «Αν ευχηθούμε, θα φανεί ότι συμμεριζόμαστε τις απόψεις του». «Ναι, αλλά αν δεν ευχηθούμε, θα μας πουν ότι παραβιάζουμε το πρωτόκολο ευγενείας». Δεν θυμάμαι την έκβαση της συζήτησης, αλλά η ουσία είναι προφανής: το τυπικό υπεράνω όλων! Επί της ουσίας;    
     Είχα τελειώσει τα παραπάνω όταν θυμήθηκα και την ιστορία του Νασρεντίν Χότζα που τον κάλεσαν σε γάμο, αλλά τον περιποιήθηκαν μόνο όταν πήγε και φόρεσε την καλή γούνα του, ενώ όσο ήταν πρόχειρα ντυμένος κανένας δεν του είχε δώσει σημασία.

[Σημ. ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη συλλογή από τα ανέκδοτα του Νασρεντίν Χότζα]

Δεν υπάρχουν σχόλια: