Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Εντροπία

Έχουμε ασχοληθεί και παλαιότερα με το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα, που μας λέει πρακτικά ότι τα πάντα στο σύμπαν γίνονται με αύξηση της εντροπίας (μια ευγενική λέξη που σημαίνει τις κάθε είδους απώλειες και τα σκουπίδια που γεννούν οι διάφορες δραστηριότητες). Είναι ο νόμος της φθοράς ή, όπως θα λέγαμε παντρεύοντας τη Φυσική με την Ορθόδοξη Θεολογία, η άμεση συνέπεια του προπατορικού αμαρτήματος. Την εφαρμογή του την βλέπει κανείς παντού και κάθε μέρα. Εδώ θα ασχοληθούμε με μια ειδική περίπτωση.
     Φαίνεται λοιπόν ότι εντροπία δημιουργούν και τα ιστολόγια. Στην αναζήτηση θεμάτων για σχολιασμό και αφορμών για γράψιμο αλιεύω κάθε τόσο διάφορα μαργαριτάρια (με ή χωρίς εισαγωγικά) που τα αποταμιεύω σε ένα αρχείο κειμένου. Η έκτασή του έχει φτάσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τις 113 σελίδες. Τι έχω εκεί μέσα; Τα περισσότερα τα έχω ξεχάσει. Περιστασιακά συμβαίνει να θυμηθώ, με τη βοήθεια του συνειρμού, κάποιον σύνδεσμο ή σχόλιο και να το ανασύρω για αξιοποίηση. Ωστόσο ο κύριος όγκος παραμένει στα αζήτητα (κάθε τόσο διαγράφω μερικά που σκούριασαν). Μόνο μέσα στο 2014 γέμισα 38 σελίδες από... εντροπία.
     Ενδεικτικά σημειώνω κάποια συμβάντα των τελευταίων λίγων μηνών, χωρίς κάποια αξιολογική σειρά [σχετικές πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στους αντίστοιχους συνδέσμους--οι δικές μου σύντομες κρίσεις σε παρένθεση]: 
     - Η Αγγλικανική εκκλησία πρόσφατα εξέλεξε την πρώτη γυναίκα βοηθό επίσκοπο (μεγαλώνοντας έτσι την απόσταση που τη χωρίζει από την αρχαία χριστιανική παράδοση).
     - Ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο προσεγγίζει τον Πλούτωνα μετά από οχτώ χρόνια πτήσης (το διάστημα δεν σηκώνει... βιασύνη, όσο γρήγορα κι αν τρέχουμε).
     - Την 1η Δεκεμβρίου πέθανε ο διάσημος καθηγητής και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος, από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς συμπατριώτες μας (μόνο θετικά μπορεί κανείς να σχολιάσει το έργο του).
     - Μάθαμε ότι το Λουξεμβούργο είχε σειρά νόμων που ευνοούσαν φορολογικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, ‘κανονικά και με τον νόμο’ (αυτό που λένε ότι συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες).
     Το πρακτικό συμπέρασμα είναι ότι κάθε είδηση καταργείται με την εμφάνιση της επομένης. Έρχεται με κρότο και πάταγο και τυμπανοκρουσίες και φανφάρες και σβήνει μ’ ένα μικρό τσιτσίρισμα όπως το σπίρτο που πέφτει στο νερό. Συχνά χωρίς καν να μας έχει διδάξει κάτι. Δυστυχώς...  

Δεν υπάρχουν σχόλια: