Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τρεις εκκλησίες

Παρασκευή πρωί: Παναγία Αχειροποίητος. Από τα πιο παλιά μνημεία της πόλης μας, καθαρισμένη, αναπαλαιωμένη, με τη συντήρηση να συνεχίζεται ακόμη. Θυμητάρι των φοιτητικών εσπερινών που κάναμε τότε κάθε Παρασκευή απόγευμα στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής: μια από τις ‘εξόδους’ της εβδομάδας. Σημερινή αφορμή: η ετήσια Λειτουργία του Ιατρικού Συλλόγου για τη μνήμη των Αγ. Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου. Προσέλευση: κάπου 40 άτομα, κάτω από 0,5% της ‘δύναμης’ του ΙΣΘ. Όλα ευσχημόνως και κατά τάξιν, και οι άρτοι πεντανόστιμοι. Βοήθειά μας.
     Παρασκευή εσπέρας: Άγιος Κωνσταντίνος (Γ΄ Σώματος). Αναμνήσεις κι εδώ: ορκωμοσία σε έφεδρο αξιωματικό πριν πολλά χρόνια, βάπτιση της Ελένης, τακτικές αγρυπνίες τα τελευταία χρόνια. Όπως απόψε, σε κατανυκτική, φιλική ατμόσφαιρα, για την πρωτομηνιά, αλλά και για να θυμηθούμε την Ευδοξία που εορτάζει πλέον σε άλλον κόσμο. Ευκαιρία: καλός, κατάλληλος καιρός. Και πότε δεν είναι;
     Σάββατο εσπέρας: Άγιοι Απόστολοι. Αυτοί κι αν βρίθουν από μνήμες... από τότε που θυμούμαι τον εαυτό μου, από βαπτίσεις, γάμους, κηδείες, αγρυπνίες και ακολουθίες κάθε λογής, από πλήθος ανθρώπων «ων πολλοί μένουσιν έως άρτι, ικανοί δε και εκοιμήθησαν». Εδώ μάθαμε και ψάλαμε όλες τις υπάρχουσες λειτουργίες, γνωστές και άγνωστες, όπως του Αγ. Μάρκου, των Αποστολικών Διαταγών, του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου. Σήμερα κάνουμε τον Εσπερινό της Υπαπαντής, με εκκλησίασμα μετρημένο στα δάχτυλα, με ατμόσφαιρα κρύα ως θερμοκρασία αλλά ζεστή ως ευλογία. Σπίτι μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: